1998 Reisvenne Oranje - Eindeloos doorgedraaid

Wagen 11: Eindeloos doorgedraaid

Buurtschap Reisvenne Oranje

Ontwerper: Gustaaf Geldens


Omschrijving programmaboekje:

Zijn scheppingen -tekeningen en grafieken- zijn ook vandaag de dag nog fascinerend en verbluffend te noemen, en nodigen uit tot een minutenlange studie. Wie het werk van M.C. Escher (1898-1972) nog beter en langer bestudeert, zal worden gegrepen door zijn bedoelingen om een bepaalde wet matige gedachtegang over te brengen. tegelijk spreekt uit zijn werk grote bewondering voor de ruimte om hem heen. Wie zich verwondert, geeft immers rekenschap van een wonder.
Deze wagen bestaat uit twee delen, die de veelzijdigheid van Escher weergeven. De grote wagen, waar lucht en water, vogels en vissen, in een vloeiende beweging van het tweedimensionale vlak loskomen en ieder hun driedimensionale weg kiezen.
En dan de 'knoop' als tweede wagen, autonoom i beweging. Simpel van eenvoud, maar anderzijds zeer vernuftig.
Ontwerpen van Escher, meestal in zwart-wit, maar ook in kleur zeer de moeite waard...


Juryrapport:

Escher heeft Reisvenne Oranje geïnspireerd tot het maken van een vernieuwend ontwerp: een prachtige, ruimtelijke hoge vorm, die heel mooi is uitgewerkt.
Alle keuzes zijn op een niet traditionele manier gemaakt, maar het idee is van Escher en niet van hen.
De jury vindt de tweedeling niet helemaal noodzakelijk en volgens de spelregels bevat de bijenkorf te veel alternatief materiaal (maar is wel mooi).

7e plaats - 366 punten