2000 Kompas - Switched on Bach

Wagen 5: Switched on Bach

Buurtschap Kompas

Ontwerper: -


Omschrijving programmaboekje:

Door de eeuwen heen is Bach een inspiratiebron geweest voor velen. In 1782 arrangeerde Mozart één van Bach´s fuga´s voor een strijktrio. Sindsdien raakten nog vele andere componisten gefascineerd door de muziek van Bach. Ook heeft zijn werk een magische aantrekkingskracht op virtuoze musici: dankzij Bach's voorbeeld konden zij hun eigen kunst verder en beter ontwikkelen. In het hedendaagse elektronische tijdperk wordt deze traditie nog steeds voortgezet door bijvoorbeeld Ekseption, Vanessa Mae en Yngwie Malmsteen.
Bach's tomeloze energie straalt af van zijn klavier, als een fonkelend kristal over de instrumenten van heden, verleden en toekomst.


Juryrapport:

Dit is niet een wagen op een sokkel; het is een geheel en de elementen lijken te zweven op de viool. Als de ster die de verbinding vormde tussen toen en nu 'stralender' - dus groter - geweest was zou de wagen zeker een stuk beter zijn gewaardeerd. Het portret van Bach is origineel, direct herkenbaar en goed gelijkend, als een van de weinige in het Corso. De wijze van uitwerking is fris en het thema duidelijk !

13e plaats - 249 punten