2002

Corso nummer: 50
   
Datum: 8 september 2002
   
Thema: Delicatessen
   

Omschrijving Thema:

The Naked Chef had het zo smakelijk niet kunnen opdienen. Zondag 8 september serveerden de Valkenswaardse wagenbouwers hun culinaire dahliagerechten aan het toegestroomd publiek. Want "Delicatessen", of alles waarvan een mens kan genieten, daar ging het Bloemencorso in 2002 over.
En dat smaken verschillen is bekend, maar het Bloemencorso deed hier wel heel bijzonder verslag van. Wie kan er niet genieten van exotische thee-soorten, een frisse Beaujolais, of een zilt Zeebanket? Waar gegeten wordt vallen echter ook slachtoffers. In het wild. Onder kannibalen. Of in een wraakfantasie waar de mens slachtoffer wordt van zijn tot leven gekomen maaltijd. En wat blijft er over als de maaltijd verteerd is? Kortom, Delicatessen beloofde u een gevarieerd menu..

En meer dan ooit ging het genot van Bloemencorso Valkenswaard dit jaar ook door de maag. Want met een thema als Delicatessen mocht de inwendige mens natuurlijk niet ontzien worden. Daarom waren er dit jaar bijzondere "fijnproeverij-kramen", waar diverse restaurateurs hun Delicatessen aanboden. Bloemencorso Valkenswaard, dat smaakt naar meer!


Bezoekers: ca. 35.000
   
Aantal wagens: 13
   
Korpsen: Showband Federatieband, 's-Gravenhage
Show- and Marchingband Victory, 's-Gravenhage
Drumfanfare De Valkenieren, Valkenswaard
Koninklijke Harmonie UNA, Valkenswaard
   
Route: Kloosterplein, Maastrichterweg (opstellen), Markt, Leenderweg, Frans van Beststraat, Karel Mollenstraat Zuid, Beelmanstraat, Eindhovenseweg, Leenderweg, Frans van Beststraat, Karel Mollenstraat Zuid, Beelmanstraat, Eindhovenseweg, Markt
   
Het weer: Prachtig weer, max. temp. 25,9 graden

Juryleden:

Erica Goudsmit, Pieter Hildering, Theo Laurijsen, Fien Peeters, Arie van Rangelrooij, Jhr. Sigismund de Ranitz.
Secretaris: Louise Crooijmans

Juryrapport Algemeen:

De grenzen van het thema 'Delicatessen' zijn uitgebreid verkend. Dat heeft bijzonder fraaie en originele maar ook spectaculaire wagens opgeleverd. Daar waar de themavertaling ook visueel geslaagd is levert het een goede, je kunt ook zeggen 'smakelijke' wagen op. Een wagen waarbij zoiets minder gelukt daarentegen, wordt al gauw als vergezocht beoordeeld. Desondanks is de jury de mening toegedaan dat het Corso ook dit jaar die steigende lijn heeft weten vast te houden. Iets dat waarschijnlijk het gevolg is van het gebruik van een thema, voor de buurtschappen telkens weer een uitdaging die ze extra motiveert er iets moois van te maken.

De dahliakleuren rood, oranje en goudgeel waren niet voldoende verkrijgbaar - de jury heeft niet gemerkt dat dit van invloed is geweest op de kleurkeuze bij de verschillende buurtschappen.

Van de twee buurtschappen die 50 jaar bestaan, t.w. Buurtschap Leenderweg en Wilhelmina, reden mini-wagens mee zoals ze 50 jaar geleden begonnen zijn. Een leuke introductie in de stoet!

Brand in de tent bij Dommelkant! En de reaktie hierop heeft voor een grote saamhorigheid gezorgd tussen de buurtschappen. En misschien door de grote publiciteit ook voor veel publiek.

2002

1 Stadsebergen de Hapslik-WEG 418
2 Kompas Zeebanket 381
3 Crescendo Mmmm...enu 367
4 Leenderweg 'Kreeft' 360
5 Hazestraat Spaanse Peper 358
6 Oruva Thee 356
7 Oud Dommelen Monsieur Kannibale 337
8 Reisvenne Oranje Beaujolais Primeur 332
9 Dommeldal "Door de zon gerijpt" 331
10 Wilhelmina Hemelse Modder & Hete Bliksem 309
11 Kerkakkers Wild, een betoverend schouwspel 284
12 Graafschap Holle Bolle Recycling Gijs 269
13 Dommelkant Lekker Vol 256

Wagenprijs: Kompas
Theaterprijs: Crescendo
Publieksprijs: Hazestraat


Ter gelegenheid van het vijftigste corso reden voorafgaand aan de optocht twee door de kinderen gebouwde wagentjes mee.
 



Corso 2002 - Jac Cox


> Foto's Corso 2002 - Bart van der Smitte