2002 Kerkakkers - Wild, een betoverend schouwspel!

Wagen 4: Wild, een betoverend schouwspel!

Buurtschap Kerkakkers

Ontwerper: Erwin Hendriks


Omschrijving programmaboekje:

Een bruisende branding, uitgestrekte duingebieden, steile rots-gebergten, karig begroeide hoogvlaktes, welige rivierdalen, immense kuddes wilde dieren en opgewonden tjilpende vogels. In Namibië, het “land van de oneindige vergezichten”, kom je ogen te kort. In het noorden, waar het Etosja National Park zich bevindt, is een waar dierenparadijs. Aangetrokken door de zomerregens komen hier olifanten, gnoes, zebra’s, leeuwen, giraffen maar ook aasgieren, jachtluipaarden en impala’s. Een betoverend schouwspel; een delicatesse voor het oog.

In dit schouwspel schuilt ook de rauwe realiteit. Namibië is een van de droogste landen van de wereld met grote woestijngebieden. De droogte heerst enorm en de opoffering van het ene dier is het leven van het andere dier. In het park en daarbuiten is een grote populatie jachtluipaarden. Deze elegante roofkat is het snelste zoogdier ter wereld en bereikt een topsnelheid van 100 km/h. Daarom maakt een zwakke impala geen kans en is ze een delicatesse voor dit ongelooflijk snelle dier. Daarbij komt nog dat de aasgier, door gebrek aan voedsel vanwege de droogte, ook honger heeft gekregen en niet meer kan wachten op zijn delicatesse, het karkas. De aasgier ziet de prooi van de roofkat en gaat met hem de strijd aan. Het jachtluipaard zal ook hier de strijd niet uit de weg gaan en zal er dan ook moeite voor moeten doen om zijn lekkernij te kunnen behouden.


Juryrapport:

Om een originele, ironische themabenadering te vinden, heeft deze deelnemer het zich erg moeilijk gemaakt en is daardoor zijn doel wat voorbij geschoten.
Het jachttafereel dat ons werd voorgeschoteld, deed nergens aan 'wild'delicatessen denken. De figuren waren, met name de jachtluipaard, hoewel kleurig vormgegeven, uit verhouding. Sommige juryleden vonden de jeep een leuke rol spelen, denk aan fotosafari.

11e plaats - 284 punten