2005 Kompas - Reflectie

Wagen 11: Reflectie

Buurtschap Kompas

Ontwerper: -


Omschrijving programmaboekje:

Scomber srombrus, een somber klinkende naam voor een flitsende makreel. In het koude jaargetijden overwinteren ze, onvindbaar voor de vissers, diep in het donkere duister van de Noordzee en het Skagerrak.
Maar stijgt de temperatuur dan is het of zij opgestuwd worden door onzichtbare krachten en zwemmen zij aangetrokken door warmte en licht naar de oppervlakte van de Atlantische oceaan. In zon, zee en licht raakt hen de donkere diepte niet meer.
Dartel en speels zwemmen ze in grote scholen die een omvang kunnen halen van wel 100 tot 200 meter.
Met open bek zeven ze de wolken plakton, filteren kreeftjes en slakjes uit het water. Maar ze jagen ook op scholen jonge haring, sprot en zandspiering. Bij deze jacht happen ze naar alles want glimt en beweegt.
Bij het snelle opspringen vanuit de spiegelende zee, twinkelen hun kleuren, terwijl de getekende zwarte golven een worden met de donkere golvende zee. Hoog stijgen ze op terwijl hun kleuren zilver, groen en blauw glinsterend weerkaatsen in het opspattende druppels.
Zee, hemel en makrelen worden een kleurrijke oplichtende waaier van zilvergroene ruggen die schitteren in de zon. Ze maken zich los van de aarde. Het is alsof ze door de donkere zee hun lichaam verliezen en als lichtgevende nimfen hemelwaarts zweven. Licht en kleurig verdwijnen ze de hoogte in, glinsterend als onwezenlijke wezens getooid met geheimzinnige tekens.


Juryrapport:

Het mooie verstilde beeld van vissen op een halve wagen waarvan de onderkant bijzaak is. Die vissen zijn heel gedetailleerd geprikt, bijvoorbeeld de groene lijntjes.
Een goed lijnenspel van halve vissen zwevend in de hoogte levert van opzij een heel mooi statisch plaatje op. De sfeer is een beetje macaber door de lege kaken.
Helaas gebeurt er verder niets. Het plaatje is nog niet af. Het voor- en achteraanzicht zijn minder spannend.
Reflectie (schittering) roept toch ook een soort van beweging op?
Als alternatief materiaal was het jute niet nodig.

9e plaats - 352 punten