2005 Wilhelmina - Het git aon

Wagen 7: Het git aon

Buurtschap Wilhelmina

Ontwerper: -


Omschrijving programmaboekje:

Het gebeurt niet zo vaak, maar het is toch een vertrouwd tafereel. N a slechts enkele dagen vorst treedt de voorzitter van
' De Friesche Elfsteden' uit de luwte en wordt hij de meest beluisterde persoon van Nederland. Als een virus verspreidt het zich door heel het land. "Gaat ie door?" De spanning loopt snel op tot het moment waarop de voorzitter de magische woorden uitspreekt: " HET GIT AON!". De Friesche Elfstedentocht wordt weer gereden! En dan zijn we niet meer te houden.
Het is de Tocht der Tochten. Wereldberoemd in Nederland. Met miljoenen zitten we aan de buis gekluisterd.
Honderduizenden trotseren de kou en juichen de schaatsers toe. We zijn ineens weer trots op ons land en voelen ons zelfs een beetje Fries.
Maar het is niet alleen maar feest en muziek. Daar achter zit ook het verhaal van de eenzame schaatser. Van de lange, lange uren van kou en pijn. De vele, vele kilometers zonder juichende mensen. Zonder muziek.
Alleen maar jij, de wind en het ijs. Krrrroetsj, Krrroetsj, uren achter elkaar. Je trotseert de kou. Je weigert de pijn te voelen.
Je wil alleen maar door. Jij tegen jezelf. En in die eenzaamheid staan de echte mannen op.
Daar worden onze nieuwe helden geboren. Voor de eer. Voor de glorie. Maar vooral toch voor de ultieme beloning van het Kruis.


Juryrapport:

In het verre, koude noorden heeft buurtschap Wilhelmina zijn onderwerp gevonden.
Dit resulteerde in een sfeervolle wagen met een winters plaatje. Een originele interpretatie op het thema. Zeer mooi uitgewerkt met een schitterende detaillering.
De jury kreeg een warm gevoel bij deze ijskoude, maar sfeervolle wagen. De figuren zijn prachtig uitgewerkt. De figuranten zien er echt kouwelijk uit. Zeker de grote kop voorop met de vrieskou op zijn voorhoofd!
Maar ook het winters bruggetje met het gezellige dweilorkestje: een goede vondst.
Het geheel is uitstekend getroffen en de act zit prima in elkaar!
De twee heren in pak die de tweede wagen trokken, vormden een ietwat vreemd beeld in het totaal.

8e plaats - 364 punten