2006 Crescendo - Get up, stand up

Wagen 5: Get up, stand up

Buurtschap Crescendo

Ontwerper: Robert Claassen


Omschrijving programmaboekje:

In het begin van de jaren zestig ontstond op Jamaica in de ghetto’s van Kingston de Reggaemuziek. Ritmes en songteksten zijn sterk beïnvloed door de Rastafari, leden van een religieuze Jamaicaanse beweging.
Het woord Rastafari komt van Ras Tafari Makonnen, beter bekend als Haile Selassie (Koning der Koningen en Leeuw van Juda). De Rasta ziet Ethiopië als het beloofde land (Zion). Zij kleden zich in de kleuren van de Ethiopische vlag (rood, geel en groen) en kenmerken zich door het dragen van dreadlocks en echte Rasta’s zijn vegetaries.
De ideologie van de Rasta’s is vaak bezongen in de reggaemuziek. Zo is Bob Marleys “Get up Stand up” te zien als een oproep op te staan voor de verwezenlijking van Zion in dit leven en niet daarna.


Juryrapport:

Een duidelijke wagen qua vorm en kleurgebruik.
Wel hadden de Rastaharen meer volume mogen hebben, deze kwamen minimaal over.
De kleur van de wagen was warm, je voelde als het ware de sfeer van het land. De vuisten van protest - voor op de wagen - en de luierende mensen vormden een mooi contrast. Ook de groen geverfde bloemen waren heel natuurlijk geïntegreerd in het geheel.
Het aantal figuranten zorgde wel voor enige wanorde, maar dit hoort wel een beetje bij zo’n protest, (erop, ernaast en achteraan). De figuranten die naast de wagen liepen zorgden wel voor meer interactie met het publiek, prima. Het gezicht voorop was mooi vorm gegeven.

8e plaats - 329 punten