2006 Graafschap - Celtic

Wagen 11: Celtic

Buurtschap Graafschap

Ontwerper: Erik Meirik


Omschrijving programmaboekje:

Buurtschap Graafschap presenteert u de mystieke Keltische cultuur.
Een wereld van symboliek, magie, elfen, barden en druïden. De Keltische mannen zijn ruig en strijdlustig. De vrouwen hoog in aanzien. En voortdurend klinkt er de inspirerende Keltische muziek.
Rond 1500 voor Christus hebben de Kelten zich vanuit Midden-Europa verspreid over de gebieden rond de Atlantische oceaan. Vandaag de dag vinden we de Keltische cultuur nog altijd terug in Cornwall, Wales, Schotland, Ierland, het eiland Mann, Bretagne, Asturië en Galicië (Spanje).
De oorspronkelijke Keltische benamingen van deze gebieden leest u op de wagen aan weerszijden van de gewelven.
Centraal in de Keltische samenleving staan de druïden. Zij waren priesters, rechters en raadsheren van de Keltische leiders. Hun raadgevingen en voorspellingen werden gebaseerd op voortekenen uit de natuur, daarin bijgestaan door sierlijk gevleugelde verschijningen; de wijze vrouwen van het meer en het bos. En dan waren er nog de barden. Voortbrengers van muziek, liederen, poëzie en kunst in al zijn vormen.
Als “Celtic” voorbij trekt, ziet u achterop het traditionele Keltische kruis. Het symboliseert de brug naar andere werelden, hemel en aarde, bronnen van licht en uiterste kracht.


Juryrapport:

Op de markt maakte de inzending van Graafschap een heel andere indruk dan in de parade. Was hij in stilstaande toestand nog vrij vlak door de symmetrische opbouw en het gebruik van de symbolenrand, in de optocht was de wagen zeer indrukwekkend.
Hier zorgde de muziek voor een enorme meerwaarde. De zangeres zong fantastisch. De band klonk goed, al leken de leden solisten doordat ze zo ver van elkaar stonden. De gehele figuratie paste bij de wagen en bij elkaar. De kookpot gaf wel een licht Asterix en Obelix-effect. Toch kon de figuratie niet verhullen dat de vorm van de wagen te mager was, te iel.

11e plaats - 303 punten