2006 Kerkakkers - Taiko

Wagen 1: Taiko

Buurtschap Kerkakkers

Ontwerper: Dave Schaeken


Omschrijving programmaboekje:

Al méér dan 2000 jaar wordt de ‘Taiko’ (wat letterlijk “Grote Trom” betekent) gebruikt in Japan. Van alle theorieën rondom dit instrument is de een voor de hand liggende dat de Taiko als slaginstrument werd ingezet om tijdens oorlogen de vijand te intimideren en angst aan te jagen of om coordinaten door te seinen aan het leger op het slagveld.
Daarnaast geloofde men dat met het zware tromgedreun, de donder (en dus ook regen) kon worden opgeroepen, die op haar beurt weer zorgde voor een
goede oogst en voor de bloei van de, in Japan zo belangrijke, kersenbloesem.
Een andere theorie beweert dat boze geesten en demonen op afstand van de dorpen werden gehouden door het overweldigende geluid van de Taiko.


Juryrapport:

Meteen al bij het betreden van het marktplein viel de mooie, compacte vorm van de wagen op. En in een oogopslag was te zien welk verhaal Kerkakkers met haar wagen wilde vertellen: de tempel, de lampions en in het midden de Taiko, de Japanse dondertrom. Concert of the Continents werd zo op heldere wijze vormgegeven en in een prachtig scala van uitgekiende, donkerrode tinten uitgevoerd. Maar de verrassing van de wagen voltrok zich tijdens de parade toen in Japans kostuum uitgedoste figuranten de lampions opendraaiden en een Samurai-figuur en een Japanse draak onthulden. Opvallend aan de wagen was de detaillering: de kersenbloesem aan het dak van de tempel en de heldere uitvoering van de Japanse tekens en de typografie. Helaas waren de banieren op de figurantenwagen en de wel zeer nadrukkelijke verwijzing naar Japan wat ‘overdone’.
Maar alle lof voor deze terecht met de eerste prijs bekroonde wagen. Een hoofdprijs die ze zeker ook behaalden door de aanwezigheid van de ‘Japanse’ slagwerkergroep die ‘de Taiko’ begeleidde. Gelukkig bleef die middag de donder achterwege.

1e plaats - 393 punten
Pleinprijs