2006 Kompas - Hathi Namaskar

Wagen 2: Hathi Namaskar

Buurtschap Kompas

Ontwerpers: Jeannette Wijnen, Maarten, Anouk, Jan, Rob, Gerard en Wesley


Omschrijving programmaboekje:

Hathi Namaskar = olifanten aanbidden.
In India worden dieren geëerd en vele aanbeden als goden. Zo ook de olifant, het grootste dier dat daar voor komt. Het aanbidden wordt gedaan d.m.v. muziek (Dhrupadmuziek uitgevoerd met zang, de sitar en de tabla), dans, wierook, bloemen (vooral de lotusbloem), spijs en drank.
De olifant wordt bij deze rituelen versierd met mooie tekeningen en kostbare kleden.
De olifantgod Ganesha staat voor al het mooie en het goede in het leven.


Juryrapport:

Met de wagen Hathi Namaskar heeft buurtschap Kompas uitdrukking willen geven aan de herkomst van een bepaalde stroming in de Indiase muziek. Zij deed dit door een prachtig uitgevoerde ‘olifantenkop’ waarvan het gebruik van opvallend veel witte tinten de wagen als uit ivoor gesneden deed lijken. Ook hier waren een aantal opmerkelijke details in kleur en materiaalgebruik zichtbaar zoals in de versieringen op de slurf van de olifant, het medaillon op zijn voorhoofd en de lotusbloemen.
Deze laatste vormden het ‘podium’ waarop figuranten ‘live’ en versterkt optraden, waarvoor de speakers vernuftig waren weggewerkt in de olifant. Kompas kwam met een kleine, misschien weinig opvallende wagen die misschien niet door het grote publiek op waarde werd geschat maar bij meer romantische zielen een goede indruk achterliet. Onze oren zijn inmiddels misschien meer gewend aan ontmenselijkte, mechanische klanken, des te aardiger was het dat op deze bijna poëtische wagen, de Indiase muziek met veel plezier ten gehore werd gebracht.

7e plaats - 345 punten