2006 Oud Dommelen - Klezmer; nooit nergens

Wagen 12: Klezmer; nooit nergens

Buurtschap Oud Dommelen

Ontwerper: Robert Claassen


Omschrijving programmaboekje:

Klezmer is een in Oost-Europa ontstane maar in Amerika ontwikkelde jiddische volksmuziek, met een hoofdrol voor de viool of klarinet. Oorspronkelijk muziek voor bruiloften en partijen. Heel dansbaar, maar op momenten ook met tranen.
Tijdens de tweede wereldoorlog verliezen zes miljoen joden het leven, waardoor klezmer in Europa sterft aan een heel abrupte dood.
Midden jaren zeventig beginnen echter in de Verenigde Staten niet alleen enkele Joden weer klezmer te spelen, maar worden ook de oude 78-toerenplaten met de muziek gecompileerd. Dat leidt tot een introductie van het genre bij een nieuwe generatie mensen (zowel joods als niet-joods) en een heuse revival.
Door het vluchtende en reizende joodse volk is klezmer altijd beïnvloed door verschillende culturen en muziekstromingen en heeft de muziek zich ontwikkeld zoals we die nu kennen.
De wagen van Oud Dommelen verbeeldt de reis van de muziek en de joden. Koffers zijn om die reden belangrijke en beeldbepalende elementen. De figuranten op en rond de wagen beelden het geluk en het verdriet uit.
Midden op de wagen staat een life Klezmerband die o.a. bestaat uit leden en oud-leden van Oud Dommelen.


Juryrapport:

Deze wagen verbeeldde het reizen door alles in koffers te laten plaats vinden. De armoede werd creatief uitgebeeld door de letterlijk opgelapte ballon die speels boven de wagen hing.
Ook de ‘fietsende’ koffervliegtuigjes vormden hier een mooie eenheid mee.
De hoogte van de wankele stapel koffers achter op de wagen werd door de steeds kleinere koffers nog eens - heel slim - extra geaccentueerd.
Het thema werd door de life Klezmerband midden op de wagen (weer in een koffer) mooi verbeeld. Ook de figuratie, beginnend met een bruidspaar in een koffer, gaf dat element van eeuwenlange verstrooiing weer, alles uiteraard vastgelegd door een Panamarenko-achtige fotograaf. Uitbeelding, muziek en figuratie versterkten elkaar en vormden zo een heel speelse eenheid.
Minpuntje is dat het stoffige en bruine van de lange reis in deze uitbeelding niet zo tot z’n recht kwam, maar een mooie kleurrijke fantasievolle wagen met terecht een hoge waardering.

3e plaats - 386 punten