2008 Graafschap - Wan Ke Ling

Wagen 10: Wan Ke Ling

Buurtschap Graafschap

Ontwerper: Erik Meirik en Mark Pijnenburg


Omschrijving programmaboekje:

Hooggeëerd publiek!
Buurtschap Graafschap heeft het genoegen om u te mogen voorstellen aan Wan Ke Ling. Zij is de ultieme verpersoonlijking van de traditionele Chinese circuskunst. De kunst van het balanceren! Daarmee brengt zij lichaam, geest en ziel in volledige harmonie.
Wan Ke Ling vertoont haar evenwichtskunsten met behulp van kostbaar Chinees porselein.
Een moment van concentratie en de bewegingen worden subtiel ingezet. Het wit en “blauw” van traditioneel beschilderde borden, kommen en vazen vermengt zich tot hemelse tinten. Er ontstaat een adembenemend schouwspel, vol verrassingen.
Met flitsend voetenwerk laat Wan Ke Ling de zwaarste vazen boven haar lichaam “zweven”.
Het laten draaien van borden op een stok is één van de traditioneel Chinese circusdisciplines die Wan Ke Ling tot in perfectie beheerst. Hoezeer haar volgelingen ook blijven oefenen, het hoge niveau van hun voorbeeld zal niet gauw worden gehaald.
Het spoor van scherven dat de wagen achter zich laat, is hiervan de stille getuige!


Juryrapport:

Nadat zij verleden jaar met een bijna geheel in paars-rode kleuren uitgevoerde wagen aan het corso deelnamen, verraste Buurtschap Graafschap ons dit jaar met een kompakte, bijna monochroom wit uitgevoerde inzending 'Wan Ke Ling' De wagen leverde hen een goede zesde plaats op en vertelde het verhaal van de klassieke chinese balanskunst.
Dansende borden, draaiende vazen, 'niets is spannender dan chinees porcelein' schreef het buurtschap in de voor de jury zo onontbeerlijke informatie. Toch vond deze dat de aangekondigde spanning niet geheel tot uitdrukking kwam. Het fragiele porcelein was naar onze mening in iets te grof aardewerk uitgevoerd - in tegenstelling tot de mooi gestoken en in
fraai kleurcontrast uitgevoerde details op de bordranden, de waaiers en op de vazen. Datzelfde oog voor detail miste de jury in de uitvoering van het centrale deel van de wagen, de balansact van het lenige slangenmeisje. Deze koningin van de balanskunst was in haar jeugd niet
gedwongen geweest tot het afbinden van haar voeten, zoals bij veel Chinese vrouwen van haar generatie wel gebeurde. Met andere woorden, ondanks de mooie details die in de wagen te zien waren, miste de jury balans en verfijning. Het had misschien ook aardig geweest als de wagen een spoor van scherven achter zich had achtergelaten: de talloze aan diggelen gevallen kopjes, bordjes en vazen van 'de Aziatische boeren die de act probeerden te kopiëren'.
Toch is de jury overtuigd dat het buurtschap Graafschap (aktief sinds 1968) bij het volgende corso het Valkenswaardse publiek weer flink zal verrassen.

6e plaats - 354 punten