2008 Oruva - Clownerie in Symphonica

Wagen 12: Clownerie in Symphonica

Buurtschap Oruva

Ontwerper: Peter van Straalen


Omschrijving programmaboekje:

Komt allen dansen, lachen, kijken en luisteren naar “Clownerie in Symphonica”. Het grootst rijdende muziekinstrument ter wereld, aangedreven door clowns! Uniek in de wereld.
Na een jaar van noeste arbeid door onze clowns zullen zij  dit prachtinstrument tot leven wekken. En u een voorstelling voorschotelen waar nog dagen over nagepraat zal worden.
De première door onze clowns, van dit enerverend gevaarte, zal zijn op de veertiende september van tweeduizendenacht, tijdens de stoet die dan rondtrekt door de straten van Valkenswaard!


Juryrapport:

De wagen had een eenvoudige maar zeer duidelijke opbouw. Het kleurgebruik versterkte de eenvoud van de vormen.
De orgelpijpen hadden door verschil van hoogte een speelsere lijn aan de bovenzijde opgeleverd, waardoor het zijaanzicht van de wagen een halve cirkel zou vormen.
Nu was deze als het ware aan de bovenzijde afgesneden. De muziekboeken aan voor- en achterkant waren erg eenvoudig uitgevoerd in stof met een minimaal aantal bloemen.
De luchtgaten die normaliter in deze boeken zitten waren verbeeld door er bloemen op te plaatsen. Dit hadden echte gaten moeten zijn.
De abstractere toevoeging van clowns-neuzen en -monden was een speelse toevoeging. Het clownsthema had nadrukkelijker aanwezig mogen zijn.
Het spel was wel erg simpel. Het 'dirigeren' en 'klappen' had geen enkele relatie met het draaiorgel. Desalniettemin werd het publiek geënthousiasmeerd om mee te klappen. Een houding/beweging van een figuur uit een draaiorgel (Bijvoorbeeld met een stokje tegen een bel slaan) had een beter totaalbeeld opgeleverd, zoals op echte draaiorgels aanwezig.
Het gebruik van stoom en serpetines was een goede toevoeging, helaas hebben dit leuke effect te weinig toeschouwers gezien.

7e plaats - 348 punten