2008 Wilhelmina - Hoediniedé - oftewel: Houdini; hoe deed hij dat?

Wagen 2: Hoediniedé - oftewel: Houdini; hoe deed hij dat?

Buurtschap Wilhelmina

Ontwerper: Peter van Gompel en Patrick Wijnen


Omschrijving programmaboekje:

Hoe-din-ie-dè nou toch? Helemaal geboeid en geketend weet Houdini toch altijd weer te ontsnappen. Hij is zo goed, dat je bijna zou vergeten dat het telkens weer spannend is. Dat het iedere keer opnieuw toch mis kan gaan. Dat het levensgevaarlijk blijft.
Het ziet er zo gemakkelijk uit, maar zou u het kunnen? Zou u het zelfs maar durven?
Vandaag gaat Houdini de uitdaging weer aan.
Hier in Valkenswaard toont hij ons zijn kunnen. De tijd loopt en de spanning neemt alsmaar toe. Hoe loopt dit af? Gaat het hem lukken? Bij deze wereldact moet je bij zijn. Komt dat zien! Komt dat zien!!


Juryrapport:

De wagen kwam op het plein krachtig over, het was een compacte vorm. Door de krullerige vormen, waarmee de kist bekleed was, kwam er speelsheid in de wagen. De donkere krullen brachten tegelijkertijd drama met zich mee. Toch hadden de krullen meer gevarieerd ingekleurd kunnen worden.
Door de openingen in de kist zag je Houdini zitten, het water/glas werd vertaald door plastic. Dit vonden we geen goede keuze. Het water had met bubbels/luchtbellen beter en fantasierijker uitgebeeld kunnen worden, dus in bloemen. De openingen mochten er zijn.
Houdini zat in geboeide houding, de ketting leek breekbaar, alsof hij die zo van zich af kon schudden, te weinig echte stoerheid.
Je miste de kracht en de spanning in zowel houding als gezicht.
Tijdens de parade kwam de figuratie overtuigend over. (degene die de kist trokken)
De sprekers misten wat overtuigingskracht boven op de wagen, hun samenspel was wel oké.
De kleding was in stijl en zag er goed uit!
De beweging van Houdini in de kist was minimaal en kwam niet erg verrassend over, het had geen krachtig effect. Beter een verstild krachtig ontwerp dan een beweging die niets toevoegd!
Jammer dat de verdwijning niet in de straatact werd uitgevoerd, (dus tijdens de beoordeling)
Een gemiste kans! Erg jammer.

12e plaats - 318 punten