2011

Corso nummer: 59
   
Datum: 11 september 2011
   
Thema: Bloemencorso Valkenswaard ontmoet Dichte des Larielands Andy Marcelissen
   

Omschrijving Thema:

Vandaag staat de Dichter des Larielands; Andy Marcelissen centraal in het Bloemencorso Valkenswaard met zijn boek: Ik hoor erbij. Andy Marcelissen is geen onbekende in Valkenswaard en omgeving. Op carnavalsgebied heeft de tonpraoter Marcelissen al een grote naamsbekendheid opgebouwd in Brabant, Limburg en Gelderland.
Naast de tv-werkzaamheden bij Omroep Brabant als weerman Henk Huppelschoten, betrad hij begin 2009 het podium van het NightWriters-café van Kluun. Kluun gaf hem daar de titel ‘Dichter des Larielands’.
Dit alles verlokte Andy tot het schrijven van het boek: ‘Ik hoor erbij’ of zoals Andy meldt in het voorwoord:
Kluun spoorde me aan om vooral door te blijven gaan met gedichten schrijven. “Wie weet waar dat nog toe kan leiden”zei hij. Nou, dat is wel duidelijk denk ik. Eindelijk, ik hoor erbij.
Op dat moment hadden Kluun en Andy nog niet kunnen bedenken dat 14 buurtschappen gedichten uit dit boek zouden nemen als inspiratiebron voor een bloemencorsowagen.
Veertien gedichten verpakt in 2,5 miljoen dahlia’s. Een pracht van een thema voor een kleurrijke parade: gedichte gedachten & gedachte gedichten.

SOMS WIL MEN…..
Soms wil men
Dat ik even stil ben
Want als ik eenmaal begin
Met onzin te verkopen
Kan men er al heel snel
Geen touw meer aan vast knopen
Maar ik blijf gewoon hopen
Terwijl ik zo mijn ziel blootleg
Dat ik ooit nog een keer
Iets verstandigs zeg


Bezoekers: ca. 25.000
   
Aantal wagens: 14
   
Korpsen: Koninklijke Veerse Harmonie “De Eendracht”, Raamsdonksveer
Koninklijke Harmonie U.N.A., Valkenswaard
Showband ‘Kunst Door Oefening’, Groessen
Showkorps ‘Oefening en Volharding’, Nuenen
Melody & Percussionband Euphonia, Wommels
   
Route: Markt, Leenderweg, Frans van Beststraat, Karel Mollenstraat Zuid, Beelmanstraat, Eindhovenseweg, Markt, Peperstraat, Bakkerstraat, Leenderweg, Frans van Beststraat, Karel Mollenstraat Zuid, Beelmanstraat, Eindhovenseweg, Markt
   
Het weer: Bewolkt, lichte regen tijdens de tweede ronde,
max. temp. 20,5 graden

Juryleden:

Rogier Walrecht, Frans Mandigers, Dick Hermsen, Kris Mandigers en Mary-Ann Pepers.
Jurybegeleider: André Stevens

Juryrapport Algemeen:

Andy Marcelissen kan trots zijn op zijn Larieland Valkenswaard. Op een fantastische wijze werd in een tastbaar beeld de vertalingen van zijn gedichten, groot of klein, getoond in een kleurrijke parade. Hoewel niet de meest eenvoudige opdracht werd vanuit verschillende invalshoeken de juiste sfeer en beeldvorming neergezet.
Elk buurtschap, met een eigen visie en creatief vermogen, is er bijzonder goed in geslaagd om de gedichten te “vertalen” in corsowagens; dit tot groot genoegen van het publiek.

Bloemencorso – Larieland: eigenlijk een vermakelijke combinatie voor het doorgaans serieuze bloemencorso. Elk jaar een andere dimensie waardoor het bloemencorso jaarlijks aantrekkelijk blijft voor het publiek.
Het was zeer frappant dat de beoordeling dit jaar door de jury op het plein een wereld van verschil was met de beoordeling in de parade. De majestueuze praalwagens als kunstwerken van techniek, kleurencombinaties en bloemen-prikwerk op het plein veranderden in de parade tot levensechte belevingen des Larielands. Door goed gebruik te maken van figuratie en muziek kwam de emotie van het gedicht tot uiting en kreeg de wagen een nieuwe dimensie en impuls. Figuratie en muziek kunnen een extra dimensie geven aan de wagen en het onderwerp maar we moeten waken om een tweede Brabantse Dag te worden. Juist de inzet van figuranten en muzikale omlijsting vraagt om een gedegen voorbereiding en goede keuzes. Figuratie en muziek moeten een toevoeging zijn op de uitbeelding van het onderwerp en het thema. De figuratie en muziek werken ondersteunend en mogen niet storend werken t.a.v. de aandacht voor de wagen.

Erg jammer was de doorstroming van de parade. Door de vele gaten in de parade ontstaat er ontrust in het publiek en ebt het enthousiasme voor de parade weg. Het publiek gaat anders reageren (men ergert zich aan de gaten in de parade) en heeft men minder oog en oor voor de schoonheid van de wagens.

We beseffen dat een juryverslag altijd vragen en opmerkingen oplevert. Echter diep in zijn of haar hart weet de corsobouwer ook welke buurtschappen hoog of minder hoog in het klassement eindigen. Voor de jury verdient elk buurtschap een eerste prijs want er is een diep respect voor de vaardigheid, het creatief vermogen en de bouwkunsten van de buurtschappen!
Graag staan wij als jury volgend jaar weer paraat om alle creatieve – en fantasievolle dahliakunstwerken te beoordelen met of zonder toevoeging van figuratie of muziek.

Andre Stevens
Begeleider Jury Bloemencorso Valkenswaard

Jury-uitslag Corso 2011

1 Hazestraat Opgewonden, afgelopen... 461
2 Oud Dommelen Kanarie(s) 460
3 Stadsebergen Waar was ik? 434
4 Dommelkant Vader 424
5 Crescendo De Nozzels 417
6 Leenderweg Ik hoor d´r bij 414
7 Borkel en Schaft Ome Cor 400
8 Dommeldal Theater van de Lach 398
9 Wilhelmina Schroom 391
10 Reisvenne Oranje Vrouwen 390
11 Kerkakkers Dubbele betekenis 379
12 Graafschap Op de vlucht 375
13 Kompas Biecht 349
14 Oruva Bartje 343

Pleinprijs: Oud Dommelen
Paradeprijs: Hazestraat
Grootste stijger: Crescendo
Kinderjuryprijs: Crescendo
Fotogeniekprijs: Leenderweg
Publieksprijs: Crescendo


   


Corso 2011 - VOS TV
     

> Foto's Corso 2011 - John Bakermans

> Foto's Corso 2011 - Julian vd Boer

> Foto's Corso 2011 - Bloemen prikken - Bart van der Smitte

> Foto's Corso 2011 - Guido Corbey

 

> JB film: Bloemencorso 2011