2011 Kerkakkers - Dubbele betekenis

Wagen 10: Dubbele betekenis

Buurtschap Kerkakkers

Ontwerper: Ontwerpgroep Kerkakkers


Omschrijving programmaboekje:

‘Papa, kater heeft twee betekenissen’,
Riep mijn zoontje heel gevat
‘Je krijgt het als je te veel bier drinkt
En het is ook nog een mannetjeskat’

‘Dat geldt ook voor het woordje poes’.
Reageerde ik niet al te intelligent
‘Maar wat dat allemaal betekent
Leg ik wel uit als je wat groter bent’


Juryrapport:

“Ja, hoe beeld je dit gedicht nu uit?” Daar moet de ontwerper toch wel even wat uurtjes over hebben nagedacht. De uiteindelijke oplossing is gelukt door een creatieve wending te geven aan de inhoud van het gedicht. De weergave van de kater als dier is wel erg goed en stilistisch knap verwerkt in de hoge staarten en de scherpe koppen. De kater als gevoel, zoals Andy dat in zijn gedicht beschrijft, kom in de statische weergave van de corsowagen, totaal niet tot uiting. Dit maakt de wagen dan ook, jammer genoeg, tot een decor voor later tijdens de parade. De kleuren zijn zwaar, donker en goed passend bij het gevoel.
De zijkanten van zilverpapier verhogen enerzijds het disco- en feestgehalte, maar werken anderzijds een beetje slordig.
Dan de parade. Daar komt in een keer wel even een wagen aan! Bewegende koppen en staarten met ogen waar zelfs licht uit komt (technisch erg knap gedaan, want het werkte tijdens de statische presentatie niet storend in het ontwerp), een DJ die echte dansers laat swingen op goed gekozen “vette” dance-muziek. Wat erg goed was gedaan was dat de figuranten geheel in effen kleuren waren geschminkt en gekleed. Zo werden ze echt een onderdeel van het de wagen en het ontwerp.

Kortom: statisch een decor en een erg vrije vertaling van het gedicht, maar tijdens de parade een genot om te ervaren. Een inspiratie voor de toekomstige jeugdige ontwerpers en bouwers, én de broodnodige jeugdige toeschouwers.

11e plaats - 379 punten