2011 Oud Dommelen - Kanarie(s)

Wagen 12: Kanarie(s)

Buurtschap Oud Dommelen

Ontwerper: Robert Claassen


Omschrijving programmaboekje:

Heeft U ook zo’n schurfthekel aan kanaries?
Die kolerevogeltjes die de hele dag zitten te piepen
En heeft U dan ook wel eens de neiging
Om het beestje met kooi en al buiten te kiepen?

Ik ook!

Dan volgt hier de gouden tip van
De grootste kanariehater van alle Brabanders:
Geef ze voor de grap eens vijf dagen geen voer
Dan piepen die kutvogels wel anders


Juryrapport:

Humor is iets waar het Buurtschap Oud Dommelen al jarenlang patent op heeft. Ook dit jaar weet ontwerper Robert Claassen weer een lach op het gezicht te toveren van het talrijk aanwezige publiek langs de kant van de weg. Met regelmaat klinkt spontaan een applaus vanuit het publiek. Gelukkig gaat humor altijd hand in hand met de keus voor kwaliteit in alle opzichten. Waar dit buurtschap ook trots op mag zijn is de keus voor lef en vernieuwing. Voor de ontwikkeling van het corso is het belangrijk en verfrissend dat er af en toe wordt gekozen voor afwijkende concepten. Kortom, in veel opzichten veel lof voor buurtschap Oud Dommelen.

Dit jaar moest de kanarie het ontgelden. Het vrolijk kwetterende beestje vindt weinig clementie bij de dichter: een paar dagen geen eten laat die geel gevederde beestjes wel anders piepen. Er is een ludieke vertaalslag gemaakt van het gedicht naar het beeld. De haat voor de kanarie is zowel duidelijk zichtbaar als hoorbaar. Al van verre klinkt er een hard en uiterst vervelend getjilp van de wagen. In positieve zin werken de klanken van de wagen hoogst irritant. Dat is natuurlijk ook de bedoeling want dat de kanarie helemaal niet zo’n leuk beestje is zal de toeschouwer weten.

Er is gekozen voor een helder concept. Het gedicht, het wagenbeeld, de figuranten, de tjilp-klanken en de muziek vormen samen één verhaal. Een prachtige visuele vondst is de grafische weergave van de geluiden die een kanarie zo al maakt. Op het lijf van een vele malen uitvergrote kanarie zie je de geprikte klanken staan. Dit geeft een mooi grafisch beeld. Door de letters transparant weer te geven ontstaat er een fraaie open structuur.

Oud Dommelen heeft het geluk dat er veel goede muzikanten betrokken zijn bij dit buurtschap. Dit jaar is er gekozen voor een heus kanarie-orkest. Door de kanariegele kostuums worden de spelende muzikanten fraai betrokken in het totaalbeeld van de wagen. De lijn wordt consequent volgehouden: een deel van de muzikanten zit opgesloten in een dichte kooi. De muziek die klinkt vormt een welluidend en harmonisch contrast op het irritante, schelle getjilp. Dit laatste wordt hoorbaar gemaakt door een boos kijkende en duivelse kanariepiet met aan zijn snavel een grote, bebloemde megafoon.

2e plaats - 460 punten
Pleinprijs