2012
Omschrijving Thema: Heerlijk: Schuif maar aan! 'Schuif maar aan!' is dit jaar het thema van het Bloemencorso. De buurtschappen laten zich inspireren door veertien topkoks die zijn aangesloten bij Alliance Gastronomique. En uiteraard staat Valkenswaard de 2e zondag van september geheel in het teken van lekker eten en drinken. Elk buurtschap en haar ontwerper(s) werden gekoppeld aan een van de veertien chef-koks. Maar er trekken in de parade geen veertien gerechten aan de bezoeker voorbij. De ontwerpers gingen met hun restaurant en kok op zoek naar de passie van de kok. Waar komt deze vandaan? Waar ligt de inspiratie? Wat is het belangrijkste in zijn of haar visie? De vertaalslag is uniek en vormgegeven in meer dan 2,5 miljoen dahlia’s. Over Alliance Gastronomique
Juryleden: Mary-Ann Pepers, Frans Mandigers, Dick Hermsen, Kris Mandigers en Dono Hardjowisastro. Juryrapport Algemeen: Culinair Valkenswaard: ‘Schuif maar aan…´ Als jury mochten wij dit jaar ‘aanschuiven’ bij het smaakvolle dahliadiner. Een keur van creatieve gerechten in een perfecte balans, bedacht door energiek ontwerpende buurtschappen en koks. Alles werd enthousiast opgediend door de nimmer aflatende staf van alle bloemenrestaurant-obers. Het gehele corsomenu was gebaseerd op, doorspekt met, maar vooral geïnspireerd door 14 beroemde ‘Grand Maîtres in de kookkunst’. Hun specialiteiten, voorkeuren en pure passie waren op creatieve wijze verwerkt in de culinaire parade. Ook de hobby’s van deze wereld smaakmakers vormden een perfecte en welkome aanvulling voor de ontwerpers. De jury had een prettige maar zware taak om met vakmanschap te oordelen over de vele representatieve ´sterren´ die toegekend moesten worden aan de 14 bloemenrestaurants die Valkenswaard rijk is. Muziek en figuratie maakten het grote verschil in de beoordeling tussen plein- en paradeprijzen. Op het plein presenteerden de buurtschappen 14 prachtige ´bloemenkeukens´. Beoordeeld werden de verbloemde vertaling van het thema, de prikkunst en de constructiebouw. Ook kleur en vormgeving komen hier goed tot zijn recht. De zeer verdiende eerste punten konden hier worden geïncasseerd door de verschillende buurtschappen. Tijdens de grote parade komen, door toevoeging van figuranten, muziek en spel, de bloemencreaties tot leven. Ze tonen het toegestroomde publiek de meest wonderlijke gerechten en creaties. Met een enorm respect voor alle buurtschappen, met elk hun eigen kenmerken, vakmanschap en kwaliteiten, verdienen ze allen een ´dikke ster´. Techniek , muziek en mechanica hebben hun intrede gedaan in dit meer en meer bewegende corso om het publiek te kunnen blijven boeien en soms zelfs te kunnen imponeren. Grenzen worden verlegd in vrijdragende onderstellen. Nieuwe opbouwconstructies zijn ontwikkeld om de beoogde doelstelling van verfijning en juiste thema invulling van het ontwerp te bereiken. Een enorm Chapeau voor het Bloemencorso. Wij willen ook graag volgend jaar weer naar eer en geweten alle bloemencreaties beoordelen. De ‘Vergeten Nederlandse Helden´ zullen na het corso van 2013 weer trots en geroemd op hun dik verdiende voetstuk staan. Andre Stevens Jury-uitslag Corso 2012
Pleinprijs: Stadsebergen
> Foto's Corso 2012 - John Bakermans > Foto's Corso 2012 - Julian vd Boer > Foto's Corso 2012 - Bloemen prikken - Bart van der Smitte
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||