2014

Corso nummer: 62
   
Datum: 14 september 2014
   
Thema: Los
   

Omschrijving Thema:

Los

Al vroeg werd die ochtend de Nederlandse vlag uitgehangen.
Iedereen was oranje. Oranje bloemen, linten en papieren mutsen.
Eindelijk... Valkenswaard is bevrijd!
Het was 17 september 1944 en de Tommies trokken triomfantelijk over De Markt door Valkenswaard.
Een jaar na de onthulling van het Oorlogsmonument werd in 1954 het 1e echte Bloemencorso gehouden. De jaren daarvoor werd het “de optocht van de jeugd” genoemd.
Maar na 70 jaar leven we nog steeds in vrijheid en is het uniek dat de bevrijdingsoptocht nog ieder jaar door de straten van Valkenswaard trekt.
2014 is dus een heel bijzonder jaar voor Valkenswaard en natuurlijk ook voor het Corso. 70 jaar leven in vrijheid, verlost van iedere onderdrukking. We vieren en komen los!
Daarom presenteert Bloemencorso Valkenswaard “Los”. Een thema wat voorkomt uit vrijheid en de bevrijding, de
wortels van het Corso. Geen herdenkingsoptocht met tanks, maar “Los”, letterlijk iets loslaten, ergens van of uit bevrijd zijn.
Of figuurlijk: loskomen van de dagelijkse sleur of van je ouders.
“Los” is dus vrij, ook voor de buurtschappen en ontwerpers. Laat u verrassen door de creativiteit van 14 ontwerpers en het vakmanschap van de 14 buurtschappen.Al vroeg werd die ochtend de Nederlandse vlag uitgehangen.
Iedereen was oranje. Oranje bloemen, linten en papieren mutsen. Eindelijk... Valkenswaard is bevrijd!
Het was 17 september 1944 en de Tommies trokken triomfantelijk over De Markt door Valkenswaard.
Een jaar na de onthulling van het Oorlogsmonument werd in 1954 het 1e echte Bloemencorso gehouden. De jaren daarvoor werd het “de optocht van de jeugd” genoemd. Maar na 70 jaar leven we nog steeds in vrijheid en is het uniek dat de bevrijdingsoptocht nog ieder jaar door de straten van Valkenswaard trekt.
2014 is dus een heel bijzonder jaar voor Valkenswaard en natuurlijk ook voor het Corso. 70 jaar leven in vrijheid, verlost van iedere onderdrukking.
We vieren en komen los!
Daarom presenteert Bloemencorso Valkenswaard “Los”. Een thema wat voorkomt uit vrijheid en de bevrijding, de wortels van het Corso. Geen herdenkingsoptocht met tanks, maar “Los”, letterlijk iets loslaten, ergens van of uit bevrijd zijn. Of figuurlijk:
loskomen van de dagelijkse sleur of van je ouders.
“Los” is dus vrij, ook voor de buurtschappen en ontwerpers. Laat u verrassen door de creativiteit van 14 ontwerpers en
het vakmanschap van de 14 buurtschappen.


Bezoekers: ca. 35.000
   
Aantal wagens: 14
   
Korpsen: Koninklijke Harmonie UNA, Valkenswaard
Showband K.D.O., Groessen
Koninklijke Biltse Harmonie, Bilthoven
Showharmonie OBK, Rhenen
Tamboerkorps Stichting Ouwe Stomp, Vught
Show- en Drumfanfare St. Joris, Hoogeloon
   
Route: Markt, Eindhovenseweg, Beelmanstraat, Karel Mollenstraat Zuid, Frans van Beststraat, Leenderweg, Bakkerstraat, Peperstraat, Markt, Eindhovenseweg, Beelmanstraat, Karel Mollenstraat Zuid,
Frans van Beststraat, Leenderweg, Markt
   
Het weer: Half bewolkt, max. temp. 20,9 graden

Juryleden:

Ingrid Vinkoert (voorzitter)
Mary-­‐Ann Pepers
Quinta de Vries
Kris Mandigers
Natasja van Herpen
Patrick Lijdsman

Juryrapport Algemeen:

BESTE corsobouwers,

En ik schrijf dat niet zomaar met hoofdletters, jullie zijn echt de beste bouwers die een gemeente zich kan wensen. Dankzij jullie vakmanschap, lef, creativiteit, humor, behulpzaamheid en enorme doorzettingsvermogen trok er 14 september een kwalitatief hoogstaand en zeer gevarieerd corso door de zonovergoten straten van Valkenswaard. De jury was op het Kloosterplein al onder de indruk van het hoge niveau.

Ik voel me dan ook vereerd dat ik dit jaar juryvoorzitter mocht zijn. Gedurende 13 jaar ben ik zelf hyperactief geweest binnen diverse buurtschappen, van ontwerp tot corsomaandag en alle stadia daar tussenin. Maar dat is alweer 10 jaar geleden en er is veel veranderd en verbeterd. Het is mooi om te zien hoe het corso zich nog steeds blijft ontwikkelen en vernieuwen. Op sommige vlakken wat meer of minder maar de grote lijn is stijgend, hoe dan ook.

Dit corso was er ook een met grote emoties. Bij Crescendo tranen van verdriet na de brand in de tent en weer tranen van vreugde toen er twee dagen later, dankzij heel veel helpende handen, een volledig herbouwde wagen stond. Voor Kompas een enorme teleurstelling door onherstelbare schade vlak voor de optocht.

Ook tijdens de prijsuitreiking lopen de emoties soms hoog op. Eindelijk is het gedaan en wat is dan je beloning voor al dat harde werk? Niet altijd wat je had gehoopt als ontwerper en/of bouwer.

In dit juryrapport willen we jullie als ontwerpers en bouwers complimenteren voor alles wat goed, beter en fantastisch was, maar ook opmerkingen plaatsen over wat beter had gekund. Dat is een hele opgave, het valt niet mee, om een slechte boodschap mooi te verpakken. En als je als bouwer zoveel uren vrijwillig hart en ziel, bloed, zweet en tranen gestopt hebt hebt in jouw wagen, is het niet fijn om daar kritiek op te krijgen. Anderzijds word je van loze, zoete woordjes ook niet veel wijzer, dus proberen we zo eerlijk mogelijk te zijn. Hopelijk zonder mensen al te veel op hun corso‐ziel te trappen.

Zo werken we samen aan een steeds mooier en verrassender corso! Bedankt voor een prachtige dag en veel inspiratie en succes voor volgend jaar!

Ingrid Vinkoert

Jury-uitslag Corso 2014

1 Hazestraat Ik vertrek 1400
2 Stadsebergen Van God los 1395
3 Kerkakkers Metamorphosis 1280
4 Dommeldal Koeiendans 1245
5 Borkel en Schaft Out of the box 1120
6 Oud Dommelen Dag dag 1040
7 Graafschap Arabian Derby 1025
8 Wilhelmina V 1010
9 Oruva Mascherata 1005
10    Reisvenne Oranje As verrekus kenne vliege 990
11 Leenderweg Euforia 985
12 Crescendo Evolution 905
13 Dommelkant Losse Flodder 860
14 Kompas Kinderfantasie 0

Ontwerpersprijs: Kerkakkers
Vakmanschapsprijs: Dommeldal
Paradeprijs (Beleving): Stadsebergen
Innovatieprijs: Borkel en Schaft
Kinderjuryprijs: Stadsebergen
Publieksprijs: Dommeldal

 


   


Corso 2014 - Omroep Brabant
     

> Foto's Corso 2014 - Van Grootel

> Foto's Corso 2014 - Julian vd Boer

> Foto's Corso 2014 - Omroep Brabant

> Foto's Corso 2014 - Van Grootel op Flickr.com

> Foto's Corso 2014 - Bloemen prikken - Bart van der Smitte

 

> JB film: Bloemencorso 2014

> Film Corso 2014 vanaf tribune (4 delen)