2014 Crescendo - Evolution, release your inner beast

Wagen 9: Evolution, release your inner beast

Buurtschap Crescendo

Ontwerp: Stefan Veroude en Mies Tazelaar


Omschrijving programmaboekje:

In het drukke Nederland hangen we aan elkaar van de regels, wetten en nog meer regels.
We worden geleefd, vroeger leefden we. Voor eten ging men jagen. Zonder luxe leefde iedereen in de wildernis. Met dit ontwerp gaan we terug naar onze roots.
We laten het wilde beest in ons los. Deze theorie, bedacht door Darwin, trekt voorbij.
Vanaf de ijstijd en de sterfte van de dino’s, naar de apen, holbewoners, start van een maatschappij, naar de drukke ‘concrete jungle’ van deze tijd. Hier loopt een geketende zakenman die dolgraag weer losbreekt en zijn oerinstinct zijn gang wil laten gaan.


Juryrapport:

THEMA
Het buurtschap Crescendo heeft gekozen voor de Evolutie. Dit woord heeft letterlijk de betekenis van ‘het zich ontrollen of los wikkelen’. De figuurlijke betekenis is echter de betekenis die wij er aan geven: geleidelijke ontwikkeling. Voor de jury was het thema evolutie een wat moeizame vertaling van het thema ‘los’. Vooral omdat bleek dat de zakenman (waar de wagen mee eindigde) juist vast geketend zat. Hij zat gevangen in zijn wetten, regels en verplichtingen. Dit was dan ook de visie van het buurtschap / de ontwerpers. Complex verhaal.

ONTWERP
Het ontwerp begon met drie dinosaurussen. Daarna de ijstijd en daarna de evolutie van de mens. De jury was het er unaniem over eens, dat het ontwerp te veel liet zien. Hierdoor kwam het geheel wat rommelig over. Het was een overdaad aan beelden, waardoor de wagen het “fruitmand‐effect” kreeg. (= een opeenstapeling van…). Bij elkaar vond de jury de details mooi, maar als totaalbeeld niet. Misschien wilden de ontwerpers iets te veel van alles vertellen?

VAKMANSCHAP
De brontosaurus, die rond vloog over alles bracht levendigheid. Verder was er weinig innovatie. De witte kunststof tanden en nagels vielen uit de toon. Gezien de brand een week tevoren wel een groot compliment voor het vakmanschap en doorzettings‐vermogen van Crescendo. Er was niks van te merken dat tweederde van de wagen in een week is herbouwd!

BELEVING
De wagen mag gekenmerkt worden als een echte kijkwagen. Overal viel iets te zien. Het kleurgebruik was over het algemeen vrij hard, maar sommige details zoals de grottekeningen, waren erg mooi! Er zat wel echt een opbouw in de wagen, versterkt door de figuranten. De figuratie was absoluut van toegevoegde waarde. Ook goed dat in deze drukke wagen niet actief werd gefigureerd. De figuranten zaten er stilletjes bij. Muziek is lastig op zo’n wagen die een heel verhaal wil vertellen. We hebben met name oerwoudgeluiden herkend.

TOTAAL
Een wagen die je niet meteen raakt. Wel imposant, maar er was zo veel te zien en er gebeurde zo veel, dat het aanvoelde als een overdaad. Citaat van een van de juryleden was dan ook: ‘Overdaad schaadt’. Maar wat goed hoe de slogan ‘Corso maak je samen’ werkelijkheid werd, toen er van alle kanten hulp kwam en dit buurtschap uiteindelijk nog met een prachtige wagen te zien was. Complimenten voor alle buurtschappen!

12e plaats - 905 punten