2014 Dommeldal - Koeiendans

Wagen 10: Koeiendans

Buurtschap Dommeldal

Ontwerper: Ad van der Palen


Omschrijving programmaboekje:

Het hoort allemaal bij de lente:
fl uitende vogels, bloemen in bloei en…dansende koeien.
Op de boerderij ruiken de koeien het voorjaar.
Ze weten dat de vrijheid van een verse groene wei achter de staldeur op hen ligt te wachten.
En vandaag mogen de koeien voor het eerst weer naar buiten, na een winter lang op stal te hebben gestaan.


Juryrapport:

THEMA
De laatste dagen hebben we veel herinneringen op kunnen halen aan operatie “Market Garden”. We hebben een heel klein beetje kunnen ervaren, wat onze (groot)‐ouders hier in Zuid Nederland mee hebben gemaakt. In het kader van deze festiviteiten, vindt de jury de vertaling van het thema“los” met betrekking tot deze wagen erg fraai.

ONTWERP
Zo simpel kan het soms zijn! Ook al is het beeld van een kudde koeien niet vernieuwend, de herhaling werkt versterkend en zorgt voor een lekker vrolijk en dynamisch ontwerp. Er is gekozen voor een realistische weergave van de koeien. Gewild of ongewild wordt de vreugde rond de bevrijding uitstekend weergegeven, nee, uitvergroot door middel van deze kudde losgeslagen runderen. Eindelijk blij en vrij in de wijde weide!

VAKMANSCHAP
Foto’s van de opbouw van deze wagen laten ons zien, over welk vakmanschap dit buurtschap beschikt. Door het gebruik van karton in de opbouw van de verschillende elementen, verkrijgen ze een uiterst lichte constructie, waar met name de duwers erg blij mee geweest moeten zijn. De anatomische uitwerking van de koeien is nagenoeg perfect, als je dit doet, moet je het goed doen, en dat kan Dommeldal. Slim en doeltreffend gebruik van aanvullende materialen, hiermee werden enkel oormerken, de hoorns en de staarten van de dansende koeien en een aantal grassprieten gemaakt. Verder opvallend netjes geprikt. Er is werkelijk op afwerking en constructie niks aan te merken. Daarom ook een door de jury unaniem gekozen en welverdiende Vakmanschapsprijs!

BELEVING
Buurtschap Dommeldal is er in geslaagd een wagen te bouwen waar werkelijk iedereen vrolijk van wordt. Die lichtheid is een welkome verademing tussen de andere wat zwaardere vertalingen. Ook het onwillige kalf voorop met de boer en zijn knecht passen perfect in de totale beleving van deze publiekslieveling. De kleuren van de koeien liepen zeker van een afstand vanuit bepaalde oogpunten in elkaar over, wat een onduidelijk beeld gaf, ook was de voorkant minder sterk dan de zijkanten. Er is nauwelijks gebruik gemaakt van speciale effecten, maar die heeft de jury niet gemist. Deze wagen had behalve geloei niet meer nodig, want er was zo toch al genoeg te beleven!

TOTAAL
Het totaalbeeld was net niet sterk genoeg voor een totale overwinning, maar de toekenning van de Publieksprijs, Wagenbouwersprijs en Vakmanschapsprijs zeggen genoeg over de potentie van dit buurtschap! En het feelgood-gevoel van deze wagen was niet te evenaren!

4e plaats - 1245 punten
Vakmanschapsprijs
Publieksprijs
Bouwersprijs