2014 Kerkakkers - Metamorfosis

Wagen 14: Metamorfosis

Buurtschap Kerkakkers

Ontwerper: Ontwerpgroep Kerkakkers


Omschrijving programmaboekje:

Dat wat we waren, zijn we niet meer.
Dat wat we zijn, blijven we niet.
Dat wat we worden, verdwijnt.
Wij zijn los!


Juryrapport:

THEMA
Kerkakkers heeft als een van de weinigen een duidelijk en onmiddellijk begrijpelijke invulling gegeven aan het thema ‘los’. Met genoeg diepgang om niet ‘plat’ te zijn.

ONTWERP
Het ontwerp is geheel in stijl met het thema – opstijgend en opzwepend, los van het aardse materiële de lucht in: volledige transformatie. De diagonale lijn als basiscompositie is wel heel toepasselijk, maar op zich niet erg origineel en ietwat voorspelbaar. Wat jammer is, is dat het ontwerp op papier iets meer belooft dan wat er waargemaakt is, en dit heeft voornamelijk met het kleurgebruik te maken.

VAKMANSCHAP
Ondanks de zware kleuren, geen zware wagen. De constructie is prachtig verborgen door middel van een raamwerk gebaseerd op de vorm van een vlindervleugel. Slim en creatief, zo kan het dus ook! Essentieel voor de ‘verlichting’ is de ver‐lichting van de kleuren – van de donkere roden naar de hel gele tinten. Donkere strengen houden de vlinders meer op aarde dan in de ontwerpschets. Hierdoor is het optimale effect van opstijgen iets teniet gedaan helaas. Toch viel deze wagen erg op in het corso, door schoonheid en subtiliteit, maar met net te weinig sensatie om als beste te eindigen. Een erg mooi detail is de zichtbaarheid van een witte rups in de buik van de wagen als ie in de parade naar je toekomt. De prikkers hebben hun handen vol gehad aan het bekleden van het netwerk aan draden die de ijlheid van het ontwerp kenmerkte. Knap gedaan.

BELEVING
Het onderwerp is ijl en poëtisch, en de gebruikte technieken ondersteunen deze beleving. Een fijne rag van lijnen draagt de compositie waardoor een grote mate van transparantie is bereikt. Hierdoor blijft de compositie adembenemend fragiel en insectachtig boeiend. De figuratie hoort tot de beste van de corso – in lijn met het etherische schoonheid die de hele wagen kenmerkt. Kerkakkers wist een echte AAAhh gevoel op te roepen: Artistiek, Adembenemde en zinneprikkelend Aantrekkelijk. Helaas waren er een paar wagens die dit gevoel net wat langer wisten vol te houden.

TOTAAL
Een ontroerende en poetische wagen, hier en daar te donker, maar met subtiele verrassingen. Een dynamische vorm en wederom de kracht van herhaling. Deze wagen toont ook lef en zelfvertrouwen van de ontwerper en de bouwers. Vandaar een verdiende ontwerpersprijs!


3e plaats - 1280 punten
Ontwerpersprijs