2014 Kompas - Kinderfantasie

Wagen 6: Kinderfantasie

Buurtschap Kompas

Ontwerp: Mart van der Kruis


Omschrijving programmaboekje:

Ahhh toe mama…nog een verhaaltje en dan ga ik slapen.
Lees dat ene sprookje maar voor die ik zo leuk vind….Mama, ik zou wel eens willen
dat ik ook in de sprookjes wereld ben! Hoe zou dat zijn?
Laat je fantasie tot leven komen…


Juryrapport:

THEMA
Buurtschap Kompas toont kindergedachten als basis van het loskomen in de vorm van een sprookjesboek. Zijn kinderen al los en perken wij volwassenen hen in, waardoor zij zich wederom moeten ontworstelen aan onze normen en wetten? Het sprookjesboek met al die onbekende avonturen van draken en strijders, prinsen en prinsessen lijkt een poort tot vrijheid van de fantasie.

ONTWERP
De veelheid aan verschillende sprookjes op één wagen leidt de aandacht af. En door het niet zo originele sprookjesthema en de blokkerige opbouw roept de wagen een wat gedateerd beeld op. Kompas mist dit jaar lef, vernieuwing en originaliteit.

VAKMANSCHAP
De opbouw van achter naar voren een sprookjesboek, kasteel, het huisje van de heks en een pompoen; allen onder het wakend oog van een draak. Helaas is de drakenkop afgebroken en is de wagen op de blessurebank op de Markt opgesteld. Verder is het materiaalgebruik wat grof aangezet, de pompoen toont geen reliëf en wat doet de drapering Hedera daar? De pilaartjes hebben vreemde vormen en het huisje van de heks is groter dan het kasteel. De dakbedekking van riet is onvoldoende afgestemd met de overige vormgeving. In detaillering komt het sprookjesboek, inclusief een leeslint van stof, er als beste uit.

BELEVING
De hoeveelheid aan informatie en detaillering zou moeten leiden tot ongebreidelde fantasie, echter is alles bij elkaar teveel. Uiteindelijk lopen tijdens de parade de figuranten mee; Roodkapje, de heks en zo meer. Hun acte de présence had de verfijning van de wagen kunnen dienen. Heel jammer dat we het totaal niet hebben kunnen bewonderen.

TOTAAL
Een wat gedateerd aandoende wagen, zowel in idee als in vormgeving. Wat een domper voor dit buurtschap, dat meerijden er niet in zat, waarschijnlijk had deze wagen in de optocht met figuratie een betere indruk gemaakt. Hopelijk verrassen jullie heel Valkenswaard volgend jaar met een wagen die qua techniek, originaliteit en ontwerp deze ver overstijgt!

14e plaats - 0 punten