2014 Oruva - Macherata

Wagen 8: Macherata

Buurtschap Oruva

Ontwerp: Jan Peeters en Esther Wouters


Omschrijving programmaboekje:

Verborgen achter een masker
Krullen haar lippen tot een lach
En ze heeft lichtjes in haar ogen
Verborgen achter een masker
Zie ik een traan van verdriet
Langzaam naar beneden rollen


Juryrapport:

THEMA
Het buurtschap Oruva heeft gekozen voor de vertaling van dit thema door het gedicht Mascherata. Mascherata is het Italiaanse woord voor Maskerade. Door een masker op te zetten kan de mens ‘los’ gaan, zoals met Venetiaans Carnaval. Verborgen achter het masker zit een persoon van vlees en bloed met zijn eigen gevoeligheden of verdriet.

ONTWERP
Er was goed gebruik gemaakt van een kleine wagen. Het was vooral een elegante wagen! Van voren en van achteren een heel mooi beeld. Maar het middenstuk miste vorm. Ook miste de jury creativiteit. Het leek erop of de maskers letterlijk gekopieerd waren. Er was weinig extra mee gedaan.

VAKMANSCHAP
De wagen miste aan innovatie. De jury heeft de constructie als matig ervaren. Vooral omdat je de constructiebalk goed kon zien. Deze had geen rol binnen het ontwerp. En in zo’n eenvoudig beeld storen afwijkende elementen meteen, zoals de rare rand aan de achterkant van een van de maskers. Opvallend echter was de lichtvoetigheid en het prachtige prikwerk. Dit was met veel precisie gedaan. En de toevoeging van het goud was misschien wat veel, maar had wel echt een meerwaarde. Het gebruik van 3D-printtechniek is vernieuwend, maar leek ons nogal overbodig, zo’n groot masker is ook prima uit ijzer te vormen. Beetje jammer van de tijd en moeite, maar lof voor het durven uitproberen van iets nieuws!

BELEVING
Prachtige koppen, die echt op je af komen. De maskers waren tot in detail mooi gemaakt. Maar het voelde wel alsof het geen inhoud had. Dat was eigenlijk ook precies de kracht van de wagen. Deze wagen was bij uitstek geschikt voor figuratie. De jury begreep niet goed waarom daar geen gebruik van is gemaakt. Figuren in Venetiaanse kostuums hadden een toevoeging kunnen zijn. De wagen vraagt eigenlijk om wat theater er omheen. De muziek hebben we niet helemaal goed kunnen thuis brengen, had uitgesprokener gemogen. Zeker in combinatie met figuranten.

TOTAAL
Het was geen super creatieve wagen, maar wel met veel precisie en liefde gemaakt. De wagen scoorde op elegantie en verfijning en verdient zeker een compliment, gezien de geringe omvang van het buurtschap!

9e plaats - 1005 punten