2014 Oud Dommelen - Dag, dag

Wagen 2: Dag, dag

Buurtschap Oud Dommelen

Ontwerp: Jolijn Schoofs


Omschrijving programmaboekje:

“Ik moet zo veel, ik moet werken voor mijn geld, ik moet gezellig doen en boodschappen. Ik mag geen second love, mijn huis niet roze schilderen en niet naar buiten zonder jas. Wat vinden de buren van mij, en mijn vrienden. Het benauwt me.
‘s Avonds alleen op mijn kamer beleef ik avonturen, scheld ik mijn baas de huid vol, heb ik de mooiste kleren aan.
Eventjes ben ik los. Ik schijf op waarvoor ik bang ben, waarop ik trots ben of boos of verliefd.
Totdat ik mijn dagboek weer sluit. Met een groot slot, zodat niemand kan zien wie ik echt ben.”


Juryrapport:

THEMA
Jonge meisjes gaan helemaal los in hun dagboek. Daar zijn ze vrij om te schrijven wat hen bezig houdt. Wat de jury betreft een wat ver gezochte manier om het thema los te verwezenlijken.

ONTWERP
Er is een duidelijke compositie gerealiseerd door een heleboel dagboeken met en zonder sloten op een grote plank te zetten bovenop een stapel boeken. Soms hoef je niet ver te zoeken voor een krachtig beeld. Leuk detail was dat de plank een betje door leek te zakken. Deze wagen is zeker de moeite waard om van alle zijden aandachtig te bekijken. Echter vanuit sommige hoeken oogt het wat veel en vallen de contouren van de dagboeken tegen elkaar weg. Om getuige te kunnen zijn van alle open boeken moet je wel iets meer tijd uittrekken. Opvallend is de hoge mate van vrouwelijke touch die in het ontwerp voelbaar is.

VAKMANSCHAP
Door middel van prachtige kleurnuances en ongeëvenaarde details in het prikwerk zijn bijzonder mooie dessins gecreëerd. Werkelijk van ongekend hoog niveau! De onderkant is hier en daar wat rommelig geprikt, maar dat zal wellicht te maken hebben met de tijdsdruk. Mooie details bij de sloten. Geluidsboxen weliswaar weggewerkt, maar als je ze verstopt, moet je het ook goed doen. Nu sprongen de lapjes stof erg in het oog, jammer.

BELEVING
De meisjes aan de voorkant en op de wagen waren een schattige toevoeging, de meisjes achter de wagen spraken iets minder tot de verbeelding. De harde kreet die uit de boxen klinkt is duidelijk van een meisje dat bang is, de overige muziekstukken waren wat minder duidelijk. Wij zagen de link met de dagboeken niet. En eigenlijk heeft deze wagen geen muziek nodig.

TOTAAL
Een mooie, vrouwelijke wagen, waarop veel te zien is, zonder dat het te druk wordt. Spannend door de bewegende delen en niet zo symmetrisch als je op het eerste gezicht zou vrezen.

6e plaats - 1040 punten