2014 Wilhelmina - V

Wagen 1: V

Buurtschap Wilhelmina

Ontwerp: Ted van Hout


Omschrijving programmaboekje:

Vrijheid en vrede.
Zo rusten zij op het water.
Als de tijd daar is komen ze los.
De ganzen stijgen op.
Vliegend in V-formatie.
Naar een andere plaats.


Juryrapport:

THEMA
De invulling van het thema was erg helder en duidelijk. Wellicht een tikkeltje eenvoudig te noemen.

ONTWERP
Het ontwerp was al even helder en duidelijk maar niet erg spannend of verrassend. Middels repetitie is een krachtig beeld ontstaan, echter was de V vorm niet als zodanig herkenbaar.

VAKMANSCHAP
De ganzen waren zeer realistisch uitgevoerd. De uitgebalanceerde kleurkeuze en de details in de vleugels hebben hier zeker aan bijgedragen. Er is getracht een zwevende vogelvlucht te creëeren maar de zware constructie nam deze illusie helaas weg. De dragende balken die de vliegrichting van de vogels hadden, werkten nog wel versterkend, maar de twee “poten” deden de lichtvoetigheid van dit ontwerp geen goed.
De toepassing van alternatieve materialen in de poten en de snavel zorgde voor een mooi contrast in structuur en kleur. Ook het glanzende materiaal van de ogen werkte als een subtiel detail tussen de bloemen. De onderkant van de wagen had wat dynamischer gemogen.

BELEVING
Het geluid van de ganzen versterkte het beeld. De achterzijde van de wagen was duidelijk minder attractief om naar te kijken dan de voorzijde. Er zat geen extra beweging in de wagen en er was geen interactie met het publiek. Maar dat had deze wagen ook niet nodig. Een schoolvoorbeeld van "what you see is what you get".

TOTAAL
Een helder beeld, mooi gebouwd en passend in het thema, maar weinig verrassend.

8e plaats - 1010 punten