2016 Borkel en Schaft - Kwakzalfverrijking

Wagen 7: Kwakzalfverrijking

Buurtschap Borkel en Schaft

Ontwerp: Stijn van Korven


Omschrijving programmaboekje:

Schilderij DE KEISNIJDING
Het schilderij verbeeld hoe een kwakzalver bij een sukkel zijn domheid kan wegnemen door figuurlijk een kei uit zijn hoofd te snijden.
Vrij vertaald: Voor wie komt er verrijking in de wereld van de kwakzalverij? Voor de patiënt of voor de kwakzalver?
Zowel financieel als medisch gezien is het 1 grote slangenkuil. Er is in de loop der jaren niet veel veranderd en dat zal waarschijnlijk ook niet snel gebeuren.


Juryrapport:

THEMA
Het schilderij ‘De keisnijding’ (wat de aanleiding vormde voor het ontwerp) biedt veel inspiratie om te vertalen naar een actueel verhalend en samenhangend geheel. Vooral de achterliggende symboliek en de moraliserende details kunnen ‘leesbaar’ worden vertaald naar (abstracte) vormen. De ontwerpers zijn daar niet in geslaagd. De titel van de wagen is niet in verband te brengen met het gebodene: de vlag dekt de lading niet.

ONTWERP
De vormen van de diverse onderdelen van de wagen hebben onvoldoende onderlinge samenhang. Middels de slang (die overigens een mooie gemoduleerde kop en decoratie heeft) zou die onderlinge samenhang juist versterkt kunnen worden. Die slang is erg ‘houterig en hoekig’ met teveel rechte stukken en zou ‘ruimtelijker’ ingepast kunnen worden . Het geheel is compositorisch zwak, teveel carnavalesk en te weinig diepzinnig om een gevoel te krijgen met het thema. De staf met de omwikkelende slang is zonder toelichting niet te plaatsen. Dat geldt overigens ook voor de pot met geld waaruit de planten groeien (te abstract). Het geheel roept onvoldoende de associatie op met de gevraagde thematiek.

VAKMANSCHAP
Te overduidelijk tekent zich de onderliggende constructie af. Met andere woorden: de vloeiende beweging van een slang ontbreekt en doet houterig aan. Grote vlakke vlakken zijn getuige van eenvoudige (en te gemakkelijke) oplossingen.

BELEVING
Weinig boeiend voor het publiek (en de jury). De beperkte figuratie voegde weinig tot niets toe aan het geheel.

TOTAAL
Het geheel oogt wat onevenwichtig. De jury is ervan overtuigd dat hier nog een verbeterslag te maken is.

14e plaats - 720 punten