2016 Crescendo - Zonde van de tijd

Wagen 2: Zonde van de tijd

Buurtschap Crescendo

Ontwerp: Kim Schenkelaars en Peter Verleg


Omschrijving programmaboekje:

Tijdreizen, de geboorte van een nieuwe zonde. De verleiding is groot maar de gevolgen ook.
Als je fouten ongedaan kunt maken in het verleden heb je ze nooit gemaakt en maak je ze opnieuw. Je raakt gevangen in een vicieuze cirkel van tijd. De demonen proberen je te verleiden deze zonde te begaan.


Juryrapport:

THEMA
Tijdreizen en de geboorte van nieuwe zonden. Als je de fouten uit het verleden ongedaan kan maken, leer je niet en blijf je fouten maken. Je raakt gevangen in een vicieuze cirkel. Wat is het visioen dat Crescendo voor ogen heeft? Een foutloze tijd of een ultieme boetedoening die al ons schudgevoel wegneemt of fouten herstelt? Helaas vinden we het thema onvoldoende terug in het verhaal van de wagen.

ONTWERP
Opgebouwd uit enkele delen. De eerste wagen met een pompeuze locomotief voortgedreven door een veelheid aan raderen, als kwamen zij uit een uurwerk. De locomotief draagt een raket, de volgende stap uit de vooruitgang. Deze locomotief sleept weer een grote villa achter zich aan. Alle elementen gedecoreerd met uurwerken met wijzers die zowel vooruit als achteruit draaien, wijzerplaten en koffers. De tweede wagen: een zonnewijzer waarop een klassieke straatklok geplaatst is.
Ondanks de wat loze combinatie van vormen zijn deze afzonderlijk mooi uitgevoerd en evenwichtig. Fraaie rondingen van de romp van de locomotief, maar ook details in de daklijst van de villa incluis bescheiden bordes zijn mooi.

VAKMANSCHAP
De wagens waren mooi opgebouwd en goed gestoken. Dat geldt ook voor de rondingen van de buik van de locomotief op een wijze dat de rondingen benadrukt werden. De witte zonnewijzer en villa waren mooie tegenhangers voor de pompeuze locomotief.

BELEVING
Tijdens de parade liepen wat futloos figuranten in kledij uit vervlogen tijden rond de wagen. Wat doet Magere Hein er tussen? In de zonnewijzer staan een viertal ploeterende mensen draaiend aan een wiel. Wat is de relatie met het tijdreizen, de visioenen, de zonden en de demonen die ons tot zonden verleiden?
Een schel klinkend onheilspellend muziekje en het cadans geluid van een locomotief met af en toe een fluit droegen onvoldoende bij aan de intensiteit van het beeld.

TOTAAL
Aan eenvoud herkent men de meester. Probeer een helder visioen te creƫren dat voor iedereen duidelijk is. Buit dat idee uit met een beeld waardoor je ineens gegrepen wordt. Dat geeft de bezoeker houvast om beter naar het ontwerp te kijken en het tot zich te nemen. Werk dus liever een element uit en zoek daarin tot in de finesses de verdieping.

6e plaats - 1020 punten