2016 Dommeldal - Kermis in de hel

Wagen 4: Kermis in de hel

Buurtschap Dommeldal

Ontwerper: Ad van der Palen


Omschrijving programmaboekje:

Het idee van het bestaan van een peilloze diepte vol demonen was in 'Bosch' tijd heel normaal.
Mensen hadden een beroerd leven, en ze werden heen en weer geslingerd tussen het losbandige en een deugdzaam leven.
In de duivelse wereld van Jeroen Bosch, de Helleschilder bij uitstek, ziet men vaak tot in detail hoe die zondigheid wordt bestraft.
Alcoholisten in taveernes, dames van lichte zeden, er werd gebrast en gegokt.
Zijn hele oeuvre lijkt een waarschuwing die de wil moet leveren tussen het goed en het kwaad.
De straf voor de zondigheid is de hel.
Kort samengevat lijkt zijn kunst een samenbundeling van satire, met als voornaamste onderwerpen de zonde en de dwaasheid van de mens.


Juryrapport:

THEMA/ONTWERP
Kermis in de hel is een passend uitgangspunt voor het thema van dit jaar. Het concept biedt veel mogelijkheden om Bosch tot leven te laten komen. Een zevenarmig gedrocht, een kermis, zeven zonden, satire, de doden in de hel...het is wel veel voor op één corsowagen. Dat zie je ook terug in de uitvoering van het ontwerp. Er gebeurt zoveel dat het geheel een rommelig karakter krijgt. Er is haast sprake van een overkill aan vormen, kleuren en beweging.
Het kermisgevoel wordt overschaduwd door een treasure-island gevoel. Met name de doodskoppen versterken dit.

VAKMANSCHAP
Het drukke kleurenpalet doet de vorm geen goed. Het oogt daardoor nog hysterischer.
Het zevenarmig gedrocht had wat organischer uitgevoerd mogen worden. Dit is helaas een wat minder mooi deel van de wagen. De details aan vormen is heel knap gedaan. Ook het prikwerk is met veel gevoel voor detail uitgevoerd. Het alternatieve materiaal dat gekozen is: hout met de bloemen, werkt heel goed.

BELEVING
De figuranten zijn zeer goede acteurs. De kostuums zijn prachtig en zeven zonden zijn duidelijk herkenbaar. Het blijven wel individuen. De spectaculaire muziek is een mooie aanvulling maar ook daarvan krijgt het publiek een treasure-island gevoel. De figuranten in de rollercoaster zorgen voor de nodige dosis humor die ook terug te vinden is in de schilderijen van Bosch.

TOTAAL
Een wagen die indruk maakt door de veelheid van vormen, kleuren, beweging en geluid. Een heftig schouwspel trekt aan je voorbij en doet je hoofd tollen. Op vrijwel alle details is gelet maar in z'n geheel is het iets te veel van het goede.

5e plaats - 1055 punten