2016 Graafschap - Sancta Dahlia

Wagen 1: Sancta Dahlia

Buurtschap Graafschap

Ontwerp: Mark Pijnenburg


Omschrijving programmaboekje:

En plots verscheen ze voor mij.
Stralend, omgeven door groen en morgendauw.
Zo puur en stralend.
Eenvoudig van vorm maar oogverblindend kleurrijk.
Zonder woorden sprak zij tot mij:
"Prijs en aanbid mij en ik vervul uw leven met kleur"
En zo geschiede.
"Sancta Dahlia, Sancta Dahlia"
"Geef ons leven kleur"


Juryrapport:

THEMA
De traditie van de processies in de Heilige week uit het Spaanse Malaga diende als basis voor deze bijdrage van Buurtschap Graafschap. Het heiligentableau dat normaal door de straten van Malaga gedragen wordt onderging een transformatie. Nu geen patroonheilige ter nagedachtenis aan het lijden van Jezus, maar de Heilige Dahlia nam plaats op de draagstoel.
De vertaling van het thema visioen kan de jury er helaas niet in ontdekken, al wordt er wel gerefereerd aan deze absurdistische en Jeroen Bosch’ vertaling van aanbidding.

ONTWERP
Het ontwerp correspondeert met de wijze als de draagbaar van Malaga; kroonluchters, een maagdelijk hemels baldakijn afgezet met verfijnde decoraties. Hoewel de gerokte draagbaar aanvankelijk overweldigend lijkt te zijn, doet het ontwerp wat te traditioneel en saai aan. De Heilige Dahlia is ver weggestopt. Als deze wat prominenter gepositioneerd was en in kleurstelling een beter contrast had met de baldakijnen was de heilige beter uit de verf gekomen. De bokalen aan weerszijden stonden niet in verhouding tot het geheel.
Vooraf gegaan aan de draagbaar diende een klein tabernakel als opmaat. Hiervan was de maatvoering niet evenwichtig en voegde daardoor niets toe aan de hoofdwagen.

VAKMANSCHAP
De wagen zag er fraai uit, door de veelal witte dahlia’s ontstond er een transparant beeld. De bloemen waren mooi gestoken en er was gewerkt met reliëf en robijnen ter versterking van de frivoliteit. Helaas helde de wagen naar één kant en hingen de te geproportioneerde kroonluchters schuin. Dit gaf een erg onrustig beeld.

BELEVING
Vele figuranten die de sfeer van een processie moesten opwerpen kwamen niet zo uit de verf. Slechts de dragers kwamen serieus over, ook al liepen zij niet als dragers... Het geheel trok voorbij onder wat droevige klanken van een fanfare.
Misschien was de sfeer rond de draagbaar sterker geweest als de sluier aan de achterzijde vele meters bedroeg en gedragen werd door ‘maagdelijke kinderen’.

TOTAAL
Probeer een volgende keer het gegeven vereren meer in beeldtaal uit te buiten en minder te kijken naar de traditionele processies. Ga op zoek naar hedendaagse vormen van verering.

(gedeelde) 7e plaats - 700 punten