2016 Kerkakkers - Exodus, Visioen van geloof, hoop en liefde

Wagen 13: Exodus, Visioen van geloof, hoop en liefde

Buurtschap Kerkakkers

Ontwerper: Ontwerpgroep Kerkakkers


Omschrijving programmaboekje:

De wereld staat in brand, mijn lief. Is ons geloof goed of kwaad? Hijs de zeilen, start de hyponoom!
De Nautilus zal ons brengen bij onze droom. Naar een plek hier ver vandaan.
Mijn meest dierbare, ik bescherm u op deze reis en zorg voor een nieuw bestaan.
Een leven in alle reinheid, vrijheid en rust.
Dus neem mijn hand. De uil met zijn scherpe blik wijst ons de weg naar 't beloofde Gouden land.
'Ons resten enkel geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde'...
Voor iedereen, overal.


Juryrapport:

THEMA/ONTWERP
Het visioen is een mooi droombeeld, de wereld staat in brand, wat ook goed zichtbaar was en daarboven varen de nautilus schelpen naar een betere wereld, wat door Kerkakkers erg goed verbeeld is. Qua kleuren zijn zowel de brandende wereld als de varende schepen goed in verhouding en kregen beiden even veel aandacht. Naar de nieuwe wereld werden belangrijke elementen zorgvuldig meegenomen in de schepen, waaronder natuurlijk de dahlia. Heel mooi om te zien. Waar Bosch bekend stond om zijn verbeeldingskracht, werd dat element hier goed gebruikt: het publiek zag de mensen varen naar een betere wereld. Ook het verschil tussen goed en kwaad was, zoals bij Bosch, goed zichtbaar.

VAKMANSCHAP
De omslag van schelp naar zeilboot was erg goed gedaan en doordat ze niet tegelijkertijd transformeerden, kon het publiek blijven kijken en viel de transformatie goed op. Het gouden zeil aan de binnenzijde van de schepen, is een geplaatst gebruik van alternatief materiaal en werkte goed.
De duwers, aangekleed als mensen die in de brandende wereld staan, waren met hun piekerige kragen wat apart aangekleed, voelde carnavalesk, amateuristisch aan en deed afbreuk aan de mooie sereniteit van de rest van de wagen. Het tekort aan bloemen viel niet op. Goed kleurgebruik en netjes geprikt.

BELEVING
De serene en bijna trotse uittocht van Buurtschap Kerkakkers in hun Nautilus, op zoek naar een nieuw bestaan was voelbaar: de kalmte van de gezichtloze figuranten, trots (juist niet terneergeslagen omdat zij huis en haard moeten verlaten), kwam zeker goed over. De muziek, hoe uitgekauwd ook, had daar een grote bijdrage in. Kippenvel! Er was veel te zien, maar toch ook heel overzichtelijk. Een wagen waar je naar kon blijven kijken.

TOTAAL
Het totaalplaatje zag er erg goed uit en scoorde hoog op beleving, want door het totaal van muziek en figuranten werd de wagen naar een nog hoger level getild.

2e plaats - 1288 punten
3e Jeroen Boschprijs