2016 Leenderweg - Bezeten

Wagen 12: Bezeten

Buurtschap Leenderweg

Ontwerp: Stefan van Wychen, Harm-Jan Strating en Mark Segers


Omschrijving programmaboekje:

Een boodschap uit het verleden vertaald naar het heden. Door hebzucht gedreven, vrij naar "De Hooiwagen" van Jheronimus Bosch.


Juryrapport:

THEMA/ONTWERP
Opvatting van het thema heeft voor een jeugdig en fris ontwerp gezorgd. Het Visioen van de verslaving aan het geld en in de greep van de duivel te zijn is leuk gevonden. De opstelling van de man is goed, de opstelling van de duivel had beter geweest als deze over de schouder mee had gekeken naar het geld dat de man in de hand heeft.
Zo was het verhaal van de wagen iets sneller herkenbaar geweest tijdens de optocht.

VAKMANSCHAP
Geslaagde passende kleurenkeuze, mooi contrast tussen duivel en man. Het steekwerk van de bloemen is over het algemeen mooi, maar op sommige plaatsen zoals in het gezicht van de man ontbrak het detail in de bloemen.
Vormgeving is in grote lijnen goed, maar er zijn veel anatomische fouten in de vormgeving van de naakte man.
Het hoofd van de duivel is iets te groot, beter meer tijd in extra details gestoken zoals de handen en staart van de duivel die de man vast grijpen. De ogen van de duivel zijn net te groot, waardoor de bloemen uitvallen tijdens de beweging van de ogen.
Inwerken van de led verlichting is heel passend en geeft een pluspunt aan deze wagen. Dat het geld niet in bloemen uitgevoerd is, is zeker niet storend.
De engel in de boot is totaal niet passend in het geheel. Als dit onderdeel er niet zou bij geweest zijn had de wagen beter tot zijn recht gekomen. Dit is er misschien bij gehaald als extra detail, maar de uitvoering liet de wensen over, zowel op vlak van vormgeving, kleurenkeuze en afwerking.

BELEVING
Perfect passende muziek, een mooie bewerkte versie van het originele lied. Geluidssterkte was optimaal, luidsprekers mooi weg gewerkt. Wagen trekt de aandacht door zijn grote omvang en door de gestrekte arm naar voren, dit is zeker een pluspunt. Goede figuratie op en rond de wagen ontbrak duidelijk, dit had een meerwaarde gehad om het onderwerp meer leesbaar te maken.

TOTAAL
Knap gebouwde corso wagen, maar op middelmatig niveau. Vormgeving van figuren is een minpunt, terwijl dit buurtschap opmerkelijk grote wagens kan bouwen.

10e plaats - 862 punten