2016 Oruva - Zieltjesjacht

Wagen 10: Zieltjesjacht

Buurtschap Oruva

Ontwerp: Jan Peeters en Esther Wouters


Omschrijving programmaboekje:

In duistere en onzekere tijden zoeken mensen steun bij elkaar en voelen zich veiliger in een groep. De herkenbaarheid als zielsverwanten, zoals dezelfde kleding, is belangrijk voor het gevoel van geborgenheid. Hoe groter de groep, hoe sterker men zich voelt.
Met de kijker speuren ze naar nieuwe leden. Door verschillende meningen en standpunten is het moeilijk de juiste leden te vinden, deze zoektocht gaat in een slakkengang.
Maar...... de jacht op nieuwe zieltjes is geopend!!!


Juryrapport:

THEMA/ONTWERP
Mooi en eigentijds ontwerp. Omvang van het ontwerp past perfect bij de ‘nieuwe’ deelname, een niet al te grote wagen met een doordachte achterliggende gedachte.
Een visioen van een buurtschap ‘in nood’, een tekort aan helpende handen, die de zoektocht verder zet.

VAKMANSCHAP
Vormgeving is middelmatig. De uitwerking van de kijkers, zoals de ogen van de slakken kunnen beter en met meer details. Sommige details konden op voorhand al aangebracht worden, om er zo daarna bloemen rond te prikken, bv. ogen van de slakken en tekeningen op het slakkenhuis in zaden.
Kleurgebruik valt wat tegen. De witte maquette had meer uitstraling dan de wagen in verschillende kleuren, misschien in de toekomst overwegen om de wagen in één kleur te steken binnen een dergelijk concept, zo gaan de figuranten ook sterker in beeld komen en blijft de wagen tegelijk leesbaar.
Metaal constructie niet geschilderd. Naakte metalen constructie schilderen of extra mooi laten roesten, niet tussen beide zoals hier het geval is, want dit geeft een slordige indruk.

BELEVING
Mooie passende muziek, maar toch net iets te stil en niet scherp van geluidskwaliteit. De jury adviseert om In de toekomst een betere kwaliteit van luidsprekers te gebruiken.
Figuranten kennen heel goed hun rol en nemen de zoektocht voor echt. Toeschouwers recht in de ogen blijven kijken moet je durven en is dus ook hierdoor zeer geslaagd en passend bij het concept, men keek bijna door de ogen in de ziel van de toeschouwer. Mooie passende kostumering bij de figuratie.

TOTAAL
Figuratie en muziekkeuze TOP! Vormgeving, afwerking en inkleuren van de wagen beter aan gaan werken.

(gedeelde) 11e plaats - 835 punten