2016 Oud Dommelen - Slotakkoord

Wagen 14: Slotakkoord

Buurtschap Oud Dommelen

Ontwerp: Ted van Hout en Jolijn Schoofs


Omschrijving programmaboekje:

Jheronimus Bosch verwees in zijn kunstwerken vaak naar dood en hel. Hij werd ook wel "den duvelmakere" genoemd. Tegenwoordig gelooft er bijna niemand meer in de hel: oma die dood is, wordt "een sterretje aan de hemel". In de hemel is het feest, alle overleden dierbaren zijn weer samen. De dood is heerlijk ont-moeten.
Oud Dommelen bouwt in 2016 een wagen met de titel "slotakkoord". Een visioen over sterven. Over een mooi afscheid als afsluiting van een mooi leven.


Juryrapport:

THEMA/ONTWERP
Het idee van een visioen over sterven, waarbij het leven in de rouwstoet wordt gevierd is goed gevonden. Evenals de titel van de wagen, die de dubbelzijdigheid laat zien: enerzijds het slotakkoord van de muziek, wat centraal staat in de wagen. Anderzijds het slotakkoord van de dood. Misschien dat de magere hein wat te subtiel de menner van de zeepaarden was. De zeepaarden en vis voelden heel Bosch aan, de muziekinstrumenten wat minder.

VAKMANSCHAP
De zeepaarden voorop, welke doorvloeien in een saxofoon, zijn mooi gedaan, evenals het verwerken van de diverse muziekinstrumenten op de wagen. Muziek was voelbaar in de wagen en was goed doorgevoerd. Jammer was echter de afwerking van de rijteugel van zeepaarden tot de magere hein: met dat touw had veel meer gedaan kunnen worden en het paste nu niet in het geheel. Hetzelfde geldt voor het touw aan de bekkens onderop de wagen.
Erg jammer en een afbreuk. (De boxen waren trouwens netjes verwerkt in de wagen).
De aankleding van de figuranten (voorgroep) voelde wat amateuristisch aan. Iets chiquers had wel gemogen. Het is immers een rouwstoet, hoe vrolijk ook. Het spel van de groep was dan weer wel goed: de droefheid en vrolijkheid kwamen goed naar voren.

BELEVING
Zoals aan het publiek te merken was, werkte de muziek op de wagen erg aanstekelijk en ging het meeklappen vanzelf. Het omslagpunt van droevigheid naar vrolijkheid was erg goed gedaan, zowel in muziek als in spel. En de opbouw naar vrolijkheid was goed voelbaar. Al met al was de muziek en het daarbij passende spel doorslaggevend.

TOTAAL
Een olijke wagen waarbij de belevingsfactor erg hoog was. Afwerking had her en der wat beter gekund, want gezien de rest van de wagen en het ontwerp, kán dat ook. De muziek is erg goed gevonden en het is een belangrijk element bij de wagen.

3e plaats - 1190 punten