2016 Wilhelmina - Fantoom

Wagen 8: Fantoom

Buurtschap Wilhelmina

Ontwerp: Karel de Hoon en Robin Jochems


Omschrijving programmaboekje:

U ziet een persoon gevangen door een visioen.
Een geabstraheerd ontwerp met goede en kwade elementen.
Mooi slaat om in kwaad en angst.
Versterkt door beweging en muziek.


Juryrapport:

THEMA
Het is moedig, maar ook gevaarlijk om een thema abstract de verpakken. De kracht van de vormgeving moet als het ware het verhaal op de achtergrond houden. De titel ‘Fantoom’ kan in meerdere betekenissen uitgelegd worden en zet de jury op een dwaalspoor. Het is echter (ondanks de bescheiden toelichting) namelijk niet duidelijk welke hier bedoeld wordt. ‘Gevangen door een visioen’ (of een droombeeld of verschijning) lijkt tot uiting te komen in de flexibele verbindingen van de hoofdpersoon met de tentakels, maar het voorspellende karakter blijft achterwege.

ONTWERP
Het enige wat duidelijk was, was het contrast (harde, zachte vormen, kleurstelling, muziek), maar op een wijze die blijkbaar onvoldoende boeide. De verbeelding van een Jeroen Bosch-achtige sfeer blijft teveel op afstand van de beschouwer. Ook is het gewaagd, maar eveneens moedig, om de kleurstelling in twee tonen te vangen. Het evenwicht in de verhoudingen en de compositie was niet spannend.

VAKMANSCHAP
Het is jammer dat de technische ondergrond onvoldoende kan worden gewaardeerd door de eenvoud van de bewegende takels. Door dat deze niet continu bewogen was het effect niet voor iedere toeschouwer (van dichtbij) waarneembaar, maar wel bijvoorbeeld bij de VIP-tent. Wanneer de tentakels niet bewogen deed het geheel ook erg stijfjes aan. In het achterste deel van de wagen zaten subtiel beweegbare luiken die echter nauwelijks waren te onderscheiden door het geringe contrast met de omgeving.

BELEVING
De figurant voor op de wagen was niet overtuigend en (ondanks verbinding door kabels) een te losstaand object. Weinig verhalend en daardoor niet boeiend.

TOTAAL
Ondanks de moedige keuze om een thema abstract te verbeelden, was het totaal niet erg aansprekend en te onduidelijk voor het publiek.

9e plaats - 872 punten
2e Jeroen Boschprijs