2017 Kerkakkers - De Chinese Nachtegaal

Wagen 2: De Chinese Nachtegaal

Buurtschap Kerkakkers

Ontwerper: Ontwerpgroep Kerkakkers


Omschrijving programmaboekje:

Over onvoorwaardelijke liefde en trouw een waarachtig verhaal. Lang geleden, woonde er in China een keizer die hield van de állermooiste dingen. Hij had een eenvoudig klein vogeltje dat zó mooi kon zingen, dat de tranen hem van ontroering over de wangen liepen.
Toen hij een gouden kunstvogel cadeau kreeg, bezet met diamanten en edelstenen, stuurde de keizer de kleine nachtegaal weg. De nieuwe vogel zong immers even mooi, maar was vééél mooier!
Op een dag liet de mechaniek het echter afweten, waarna de kunstvogel voorgoed zweeg.
De keizer was ontroostbaar en werd doodziek van verdriet. Maar gelukkig kwam de kleine nachtegaal terug, zong zijn mooiste lied en redde zo het leven van de keizer.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Het thema van de Chinese nachtegaal is heel herkenbaar aanwezig op de wagen. De oosterse elementen zijn duidelijk zichtbaar. De grote nachtegaal voorop is imposant.
Alle elementen zijn samen getransformeerd tot een nieuwe vorm en daarbij is een mooie balans gevonden in volume en open vormen.
De mechanische nachtegaal valt ook letterlijk stil, zoals het sprookje vertelt. De storyline is daardoor heel herkenbaar op de wagen aanwezig.

Vakmanschap
Het prikwerk op deze wagen is super strak. Hier zijn echte meesters aan het werk geweest.
De kleuren vloeien prachtig in elkaar over en door het kleurgebruik springen de verschillende elementen er schitterend uit.
De (kerst)ballen schitteren in het zonlicht wat een mooie extra sparkel geeft. Verder is men heel gedoseerd met alternatieve materialen omgegaan, wat het resultaat ten goede komt. De gouden knoppen op de balustraden en de (kerst)ballen als diamanten zijn een perfecte toe-voeging.
Het mechaniek van de tandwielen, de rook, de ogen die sluiten, de kop die gaat hangen en de nachtegaal die naar boven komt werken perfect! Het scenario komt hierdoor tot leven.
Het niveau van vakmanschap op deze wagen is ongekend hoog en dat maakt indruk.

Beleving
De vorm en het vakmanschap van de wagen maakt zo veel indruk dat de figuranten een beetje in het niet vallen. Met mooie kostuums, passend in het thema vraag je toch af wat ze daar staan te doen. De bewegingen zijn niet strak en het acteertalent van de Chinezen lijkt niet overtuigend.
Als vorm en levendigheid doen de figuranten het goed maar het is hier toch echt de wagen zelf die de verplettende indruk achterlaat. Het is met figuratie niet gelukt de wagen nog een extra dimensie te geven.
De muziek sluit mooi aan op het scenario. Je hoort de nachtegaal zijn prachtige lied fluiten op het moment dat deze naar boven komt.

Conclusie
Een schitterende corsowagen met een afwerkingsniveau van ongekende klasse. Met de toe-voeging van een x-factor zou de wagen nog meer kunnen verrassen.

2e plaats - 1300 punten
Vakmanschapsprijs
Kinderjuryprijs