1995 Dommeldal - Kunstschatten van Rome

Wagen 1: Kunstschatten van Rome

Buurtschap Dommeldal

Ontwerper: -


Omschrijving programmaboekje:

Rome, in het verre verleden één van de belangrijkste wereldsteden. De stad werd gesticht in 753 voor Christus. Overal zien we kunstwerken over personen die een belangrijke rol hebben vervuld bij de ontwikkeling van deze stad. Twee ervan staan afgebeeld op de voorzijde van de wagen:
Keizer Augustus (De Verhevene) en Keizer Claudius waren diegenen die aan het begin stonden van de uitbreiding van het Romeinse rijk. Zij zorgden voor welvaart in West-Europa.
Ook Mitras was voor Rome belangrijk: de uit Iran afkomstige man werd in 60 voor Christus gezien als de God van het Licht. In de Tempel Mithraem van deze mysterie-godsdienst wordt hij afgebeeld als jonge man, die een stier doodt. Op de achterzijde vinden we Atlas, de man die veroordeeld werd tot het dragen van een hemelgewelf; in het gewelf is een schilderij van Michelangelo verwerkt. Wijsheid, de vrouw in het midden probeert Sterkte en Matigheid in balans te houden.
Zo laat deze wagen een aantal van de vele kunstschatten van Rome zien; een reis naar deze stad is dan ook zeker de moeite waard!


Juryrapport:

De kunstschatten van het oude Rome kwamen op deze wagen helaas niet allemaal even goed tot hun recht.
De te massieve voorkant deed erg log / pompeus aan.
Dat had door bijvoorbeeld een ruimere (triomf-)boog veel sierlijker gekund.
Overigens waren de diverse elementen - gebouw, beelden, bogen - onderling niet in evenwicht en nogal saai van kleur.
Het op zichzelf goede middenstuk was teveel verstopt achter de zuilen en bogen die op hun beurt te bonte kleuren hadden.
De beide poortwachters voorop waren in verhouding te groot.

14e plaats - 221 punten