1995 Leenderweg - Gevangen dierenwerelden

Wagen 5: Gevangen dierenwerelden

Buurtschap Leenderweg

Ontwerper: -


Omschrijving programmaboekje:

In de huidige wereld worden de dieren op alle continenten steeds meer in hun bestaan bedreigd en zijn hun werelden waarin ze evenwichtig kunnen leven verkleind tot Nationale Parken.
Op deze wagen worden de dierenwerelden van de 'Polen' en 'Evenaar' voorge- steld in een toekomstbeeld van gevangen dieren, waar ruimte en genegenheid jegens de dieren minimaal is geworden.
Deze veronderstelling mag en moet alleen tot deze corsowagen beperkt blijven, zodat wij allen bewust worden van deze mogelijke bedreiging, waardoor wij gaan vechten voor het bestaan van de dieren en de mensen.


Juryrapport:

De uitbeelding was hier wat in tegenspraak met de titel: van gevangen dieren verwacht je niet dat ze er, aan de ketting, op hun gemak bij liggen. Was de karikaturale vormgeving komisch bedoeld? Zoiets staat te ver af van de, helaas reƫle, bedreigingen zoals in het boekje staat aangekondigd. De wagen deed mede daardoor wat (te) koddig en gezocht aan.
De kompositie was nogal 'rommelig', de achterzijde was beter dan de voorkant. De ketting was een goed element, maar de functie ging verloren in de komische uitwerking.

12e plaats - 266 punten