2001 Kompas - De Sprookjesverteller

Wagen 2: De Sprookjesverteller

Buurtschap Kompas

Ontwerper: -


Omschrijving programmaboekje:

"Er was eens...." Zo begint bijna ieder sprookje. De sprookjes die al eeuwen van generaties op generaties worden doorverteld en in bijna alle landen van de wereld worden gelezen. Weet u nog hoe u weg zwijmelde in de fantasie wereld van heksen, magie, feeën, dwergen en prinsen en prinsessen.
Al lang voor iedere jaartelling vertelde men sprookjes aan kinderen met als doel de kinderen te waarschuwen. Wat er kon gebeuren als ze bijvoorbeeld ongehoorzaam waren. In die tijd liepen de sprookjes dan ook meestal niet goed af. Later vond men het niet meer nodig om kinderen onnodig bang te maken, waardoor de meeste sprookjes werden voorzien van een goede afloop. Ook vandaag de dag nog zijn de sprookjes een interessant thema voor bijvoorbeeld theater of filmmakers, maar ook het traditionele sprookjes boek heeft nog steeds succes bij de liefhebbers.
De sprookjesverteller is omringd door sprookjesfiguren afkomstig uit zijn sprookjesboek waaruit hij de mooiste sprookjes vertelt.


Juryrapport:

Een nostalgische corsowagen, met lieve figuranten. Het geheel lijkt een beetje een parodie op de Efteling hoewel het waarschijnlijk niet zo bedoeld is. Ook hier zien we mooie ruitmotieven die goed geprikt zijn en er staan zelfs letters, nee woorden, in het boek.
De figuren zijn duidelijk en natuurgetrouw weergegeven, waarbij de achterkant boeiender is dan de voorzijde. Ze vormen het 'rijdend' bewijs dat deze buurtschap de mogelijkheid heeft volgend jaar beter te scoren!

12e plaats - 235 punten