2004 Wilhelmina - Cirque du Soleil

Wagen 12: Cirque du Soleil

Buurtschap Wilhelmina

Ontwerper: Peter van Gompel


Omschrijving programmaboekje:

Is het een circus? Nee!
Is het theater? Nee!
Het is niet het een, maar ook niet het ander; het is meer dan beiden!

Het houdt het midden tussen de oude circustraditie en de comedia dell'arte. Een samengaan van acrobatiek en straattheater, overgoten met een sausje absurditeit. Je komt ogen en oren te kort om alles te kunnen volgen. Al vanaf de jaren '80 biedt het Cirque du Soleil over de hele wereld aan een miljoenenpubliek een fantastische avond. En vanmiddag zijn ze in Valkenswaard. Gevangen in dahlia's laten ze zich door het toegestroomde publiek weer opzwepen tot een topprestatie. Komt dat zien! Komt dat zien!


Juryrapport:

Een open, transparante compositie, opgebouwd uit twee kleine wagens en een grote, goed gemaakte, centrale wagen. Een leuke vondst om de trekkers en de duwers er om heen met die grappige maskers uit te rusten.
Toch, gezien de onderwerpkeuze, niet helemaal wat je daarvan zou kunnen verwachten. Cirque du Soleil wordt gekenmerkt door verrassende acrobatiek- en circuselementen en comedia del'arte. Dat was echter alleen maar te zien in de achterste toevoeging, de twee figuren op de ronddraaiende ladder. Daardoor was het totale beeld minder boeiend dan de titel deed vermoeden.

6e plaats - 325 punten