2007 Kompas - Brugwachter in Manhattan

Wagen 4: Brugwachter in Manhattan

Buurtschap Kompas

Ontwerper: -


Omschrijving programmaboekje:

BRUGWACHTER IN MANHATTAN

Tussen Breugel en Nederwetten
Ligt ’n slapend kanaal
En de ‘Ora et Labora’
Trekt een spoor door dit verhaal

Ik word wakker in Manhattan
In de 30e straat
Is ’t drie uur in de nacht, of 17.08
’t Is hier altijd vroeg en laat
Zie me lopen over 5th Avenue
Alsof ik nooit iets anders doe
Tussen taxi’s en sirenes
Mensen om me heen
Deze stad is nooit moe

Wat hoort er ’t meest bij mij
Haast, of seizoenen
Wie heb ik er ’t liefst bij
Niemand, of miljoenen
Maar waar ik alles voor opzij wil zetten
Brugwachter zijn in Manhattan


Wat beweegt iemand om zijn ideaalbeeld te willen verwezenlijken? De rust van het idyllische Brabantse landschap te combineren
met het altijd levendige, drukke Manhattan. Drukte en rust zit in beweging.
Zijn ideaal: Brugwachter in Manhattan.


Juryrapport:

Buurtschap Kompas viel op met een zeer gedetailleerde wagen, opgebouwd uit veel verschillende elementen. De wagen bestond uit een groot hoofd dat in puzzelstukjes uit elkaar valt die uitmonden in een stad. Aan de verschillende gebouwen van de stad was erg veel aandacht besteed. De toren (Chrysler Building) was erg mooi gemaakt en de glas-in-loodramen in een van de gebouwen/brug waren een goede vondst.
Aan de achterkant van de wagen was ook veel aandacht besteed: deze zag er goed uit. Het hoofd op de voorgrond had iets beter gevormd kunnen zijn. Dat het hoofd uit puzzelstukjes uiteen viel om een droom of gedachte te verbeelden leek in eerste instantie ver gezocht, maar was bij nader inzien toch een goede verbeelding van een droom of gedachte.
Tijdens de parade was het thema van de puzzelstukjes consequent doorgevoerd, met de begeleiders die puzzelkostuums in verschillende kleuren aan hadden. Uiteindelijk was de boodschap van de wagen niet helemaal duidelijk en het totaalbeeld een beetje druk, wat de aandacht afleidde. Het was of buurtschap Kompas teveel in het ontwerp heeft willen stoppen waardoor de wagen iets te druk werd. Toch vond de jury de wagen getuigen van originaliteit die met iets minder nog beter uit de verf zou zijn gekomen. Dit belooft wat voor het komend jaar.

11e plaats - 321 punten