2009 Leenderweg - Kijk op je leven

Wagen 4: Kijk op je leven

Buurtschap Leenderweg

Ontwerper: Tinus Plotseling


Omschrijving programmaboekje:

Huil je tranen van verdriet of van de lach?
Zie je een weg, een kans, een uitdaging?
Of een hindernis, een beperking, een onmogelijkheid?
Hoe surrealistisch is jouw kijk in deze mallemolen?
Jij bepaalt zelf hoe je ertegenaan kijkt.
Iedere dag weer.
Wil je links of gaat rechts niet?


Juryrapport:

Kijk op je leven is een intrigerend ontwerp dat vooral zijn aandacht opeist door de compacte vormgeving en psychedelische aantrekking van de wijdopen gesperde ogen. Het is ook knap prikwerk, oogt heel strak en de bewegende oogbollen zijn niet alleen technisch goed in elkaar gezet (met minimale ruimte tussen de bol en kas) maar leveren een toevoeging die het ontwerp
zeer ten goede komt. De achterkant van de wagen wordt ook op verrassende wijze spannend gemaakt met een derde oog.
Maar helaas, als toeschouwer voelen we ons niet nauw betrokken bij datgene wat we uitgebeeld zien. In dit knap staaltje werk wordt niet de mallemolen van het leven zelf uitgebeeld, maar wordt het geregistreerd, wat toch ver weg staat van deelname aan het leven zelf.
Nog moeilijker zijn de figuranten die, geheel in zichzelf gekeerd, mysterieuze bewegingen maken zonder 'contact' met het publiek. Spiegels in de handpalmen 'bespiegelen' het leven. De futuristische muziek past wel bij het geheel, maar vergroot tevens de afstand tot het publiek. We worden bespied, betrapt en vervolgens meegelokt naar een futuristische, psychedelische werkelijkheid. Maar het lukt helaas niet helemaal, we worden er niet in meegezogen door de afstandelijkheid en gebrek aan emotie, maar blijven er wel geïntrigeerd naar kijken.

10e plaats - 349 punten