2010 Borkel en Schaft - Mangrove

Wagen 2: Mangrove

Buurtschap Borkel en Schaft

Ontwerpers: Peter Mannaerts, Suzan Goosens en Henriette Huibers


Omschrijving programmaboekje:

Rond 1900: Expeditieleiders en –leden brengen de tropische gebieden langs de kust én in riviergebieden in kaart.
Schitterende, nog onontdekte gebieden; niet ingetekend. Met bootjes varen zij de mangrovewouden door. Met hun unieke wortelstelsels en interessante dieren. Een UITVERGROTE expeditie!!


Juryrapport:

En expeditie door de amgrave is een uitdagend onderwerp voor het bouwen van een mooie corsowagen. Buurtschap Borkel en Schaft is hierin zeker geslaagd, door een goede detaillering en slim gebruik te maken van attributen en benodigdheden voor het maken van zo’n expeditie. De abstracte vormgeving van het wortelstelsel komt goed tot zijn recht, door de horizontale afsnijding aan de bovenzijde van de mangrove. Hierdoor wordt het waterpeil weergegeven. De perfecte muziekkeuze verhoogt de sfeer van het geheel en blijkt een oase van rust tussen de diverse overdonderde geluidseffecten van andere deelnemers.
Er wordt in de beschrijving aangegeven, dat deze expeditie door stromend water gaat en geen stilstaand beeld oplevert. Deze belofte wordt niet helemaal ingelost, omdat de boten met hun expeditieleden nauwelijks in beweging zijn.
De jury had ook graag de wisselende waterstanden beter gevisualiseerd willen zien. Het kleurverschil aan de linker- en rechterkant voegt niet veel toe en had beter een verticaal karakter rondom kunnen hebben. Hierdoor zou het onder water” effect beter tot zijn recht komen. Tot slot zit er weinig verschil tussen het beeld op het plein en het totaalplaatje in de straten.
Kortom, een mooi ontwerp, wat meer dynamiek nodig heeft.

9e plaats - 361 punten