2010 Crescendo - Magic Bus

Wagen 7: Magic Bus

Buurtschap Crescendo

Ontwerper: Ger Gijsbers


Omschrijving programmaboekje:

Als je gaat liften, rij je zo mee naar een andere wereld. Weet je nog, die ene keer. Er stopte een raar Volkswagen busje.
Hij voer naar een tijd die had stilgestaan: bloemige decoraties, relaxte muziek, discussies over wereldvrede en af en toe een trekje aan de waterpijp.
Wereldvreemd, vol fantasie.


Juryrapport:

Bij het naderen van deze wagen werd je blik direct getrokken naar de witte liftborden met plaatsnamen. Deze zagen er amateuristisch uit en braken direct het beeld van deze wagen. Een uitvoering in bloemen had deze wagen zeker opgewaardeerd. Zeker als je dan midden op de wagen een plaatsnaambord als New York ziet dat prachtig geprikt is.
De wagen had daarnaast een hoog carnavalsgehalte qua vormgeving, van grote figuren.
De link met het thema was niet duidelijk; ‘Als lifter meegenomen worden in een busje en dan belanden in de flowerpowertijd’??? Wat heeft dit met een expeditie te maken?
Wel werd met enige moeite door de jury een rode draad gevonden van de man in het zwarte pak en rode das. Als lifter, als passagier van de bus met handreiking naar de vrouwfiguur en als geadoreerde man op de draaischijf tussen de vrouwen. Toch zal dit de meeste toeschouwers zijn ontgaan. De grote mannenfiguur die door de voorruit naar de vrouw reikt is een niet te begrijpen beeld. Waarom door de voorruit?
De scene achterop de wagen is mooi qua kleur en vormgeving, even los van thema. Het portret van John Lennon is vakkundig in mooie contrasterende kleuren geprikt. De figuratie vormde hier een mooie eenheid met het portret, waterpijp en draaischijf. Het spel was ook overtuigend. Dit in een groot contrast met de openingswagen met liftende hand en daaromheen de lifters. Dat was plat en sprak nauwelijks qua overtuigingskracht.

14e plaats - 267 punten