2010 Dommeldal - Onder stoom (een volk op zoek)

Wagen 14: Onder stoom (een volk op zoek)

Buurtschap Dommeldal

Ontwerper: Ad van der Palen


Omschrijving programmaboekje:

Uitgevoerd in steampunk-stijl: een volk verhuist.
Met stoomkracht als primaire krachtbron, in deze alternatieve Victoriaanse tijd. Een paard hierop aangedreven, draagt de trommelaars, die het ritme aangeven. Hun kennis veilig opgeslagen in het brein, goed bewaakt, direct beschikbaar voor gebruik.
De haas, slim, snel en behendig zorgt voor de nodige zekerheid. Op zoek naar het onbekende.


Juryrapport:

Bij deze wagen(s) was absoluut sprake van totaaltheater. De elementen wagen(s), figuratie en geluid vulden elkaar tot in perfectie aan. De drie wagens waren zeer goed van vorm en hadden een prachtig en afwisselend niveau van detaillering.

Een bonte stoet van figuranten opende deze optocht in een optocht. Dan het statige paard met trommelaars en banieren ter aankondiging. Daarna de wagen met het brein. Deze was wat grover qua vorm en minder gedetailleerd dan de andere twee wagens (waarom?). Als slotstuk de prachtige haas die in zijn veelzijdigheid van vorm en kleur een indrukwekkend herkenbaar beeld opleverde. Als voorbeeld de bloemenpatronen die weer de link legden met patronen uit de Victoriaanse tijd in contrast met schroef- en rader-vormen. De beweging van het doorzakken van de voorpoten ging erg traag en daardoor nauwelijks zichtbaar. De 3 metalen tandwielen aan de achterzijde hingen er wat ‘aangeplakt’ bij en waren daardoor overbodig.
Het gebruik van alternatief materiaal als metaal, stof, metertjes en radertjes was zeer bewust gebruikt en vormden de koppeling tussen de figuratie en dahlia’s. Met name de voile van de hazenoren was een prachtige oplossing. De kostuums en rekwisieten waren in materiaal, kleur, vorm en detail een lust voor het oog. De link naar de Victoriaanse tijd was duidelijk zicht- en voelbaar.
De jury vroeg zich wel af waarom de duwers en sommige figuranten (bijv. de trommelaars) dezelfde kleding aan hadden (zwarte broek, witte blouse, zwart gilette en rode stropdas).
Het geluid was zeer passend gekozen. De trommelaars gaven vol overgave het monotone ritme aan. En er was geen muziekstuk gebruikt ter ondersteuning maar juist geluiden van stoom en krakende en piepende machineonderdelen.
Kortom een hoogwaardige ‘kleine’ optocht in een grote dahliaparade. Complimenten!!

1e plaats - 478 punten

Pleinprijs - Publieksprijs - Paradeprijs - Grootste stijger