2010 Dommelkant - Amundsen 1911

Wagen 3: Amundsen 1911

Buurtschap Dommelkant

Ontwerper: Jolijn Schoofs


Omschrijving programmaboekje:

De Noor Roald Engelbrecht Gravning Amundsen bereikte als eerste poolreiziger de Zuidpool.
Een expeditie die een wedstrijd werd waarin Amundsen de Brit Scott te vlug af was. In december 1911 bereikte de Noor met zijn vier teamleden, sledes en honden de Zuidpool. Hij liet een brief achter voor Scott.
Noorwegen wint!


Juryrapport:

Met de wagen van buurtschap Dommelkant laat laten zij zien hoe de Noor Amundsen als eerste poolreiziger samen met zijn vier teamleden sledes en honden, de Zuidpool bereikt. De tekst op de achterkant van de wagen is mooi geprikt.
Op de achterkant van dit ‘blad’ zie je de afbeelding van Amundsen. Bijzonder is dat de kop op grote afstand mooi zichtbaar is gemaakt. Van dichtbij is het een wat warrig geprikt gezicht. Op de wagen worden opvallend veel verschillende materialen gebruikt. Je ziet watten, spiegels, mozaïek (in de ogen). Of je dit mooi vindt is een kwestie van smaak. Waarschijnlijk was het effect sterker zonder deze elementen. Met name de watten werken minder krachtig. Het moest sneeuw verbeelden.
Tussen alle bloemenpracht werkte dit vervreemdend. Ook de ogen die zijn gemaakt van glasmozaïek zijn minder goed getroffen. De koppen van de wolven daarentegen zijn angstaanjagend en kijken dreigend het publiek in. Als muziek klinkt zware filmmuziek met veel expressieve zeggingskracht. Andere keuzes waren denkbaar geweest. Het versterkt wel het gevoel van een zware expeditietocht.

13e plaats - 482 punten