2010 Graafschap - Richting ... de Oost

Wagen 9: Richting ... de Oost

Buurtschap Graafschap

Ontwerper: Mark Pijnenburg


Omschrijving programmaboekje:

25 augustus 1612, dag 74:
Gene tekenen te ziene aen den einder.
Bewaepend met kompas en sextant stippel ik myne route uit.
Metend op den kaert waer ik my daedwerkelyk bevind.
Den koers is bepaeld.
Hys den zeile, zo voort wy gaen:
Richting ... de Oost!


Juryrapport:

Het direct in het oog springende van deze wagen was het gewaagde kleurgebruik. Alles opgelost met een beperking in witte, rode en paarse kleuren. Dit gaf de wagen een prachtige warme sfeer.
De wagen was opgebouwd uit grote herkenbare delen. De beweging van deze onderdelen kwam daardoor goed tot zijn recht. Daarentegen waren het ook vrij forse kleurvlakken met minder gevoel voor detail. De afwisseling had het beeld wellicht wat interessanter gemaakt. De schuin naar achter geplaatste masten/wegwijzers gaven de wagen een dynamisch karakter.
Het gebruik van oud hout als alternatief materiaal was perfect gekozen en had de directe link naar oude schepen. Zeker bij het gebruik aan de binnenzijde van de sextant.
De plaatsnaamborden waren de enige, wat magere, verwijzing naar ‘de Oost’.
De muziek van ‘De Vliegende Hollander’ was een aanvulling op deze wagen en versterkte de sfeer. De figuratie paste in het plaatje qua kledingstijl ofschoon de kleurstelling misschien beter bij de wagen gekozen had kunnen worden. Bijvoorbeeld de blauwe jas was te groot in contrast met de kleuren van de wagen.

7e plaats - 377 punten