2010 Kerkakkers - Expéditione Abyss

Wagen 1: Expéditione Abyss

Buurtschap Kerkakkers

Ontwerper: Dave Schaeken


Omschrijving programmaboekje:

Beneden de woeste golven in de allerdonkerste diepten van de Abyss, wacht de kraken, geschuwd door licht – zelden waargenomen maar zo gevreesd –geduldig op een passerend schip. Om het met zijn wuivende tentakels voor altijd naar de duisternis te sleuren. Aldus de legende.
Zal een expeditie dit levensgevaarlijke mysterie ontrafelen?


Juryrapport:

Expéditione Abyss toont ons de wereld onder zee. De wagen is knap geconstrueerd. Met ingehouden adem ziet de kijker onder water een wereld vol wuivende tentakels waar tussen allerlei zeedieren opvallend zichtbaar blijven. We zien een transparant beeld van dicht op elkaar groeiende wortels van waterplanten.
Er is gekozen voor een mooi evenwicht in transparantie en dichte structuren. De kleuren zijn prachtig gekozen.
Opvallend fraai zijn kleine details die bepaalde vormen benadrukken. De ronde lijnen op de gezonken tonnen zijn prachtig aangebracht. Doordat dit werkt als een soort schaduwlijnen krijgen de ronde vormen nog meer nadruk. Heel knap zijn de ogen geprikt. Een mooi voorbeeld van hoe je uitdrukking meegeeft in bijna glinsterende ogen. Het blijken de fraaiste ogen van alle ogen die te zien zijn op de corsowagens. Althans, die geprikt zijn. De muziek is goed gekozen.
Het is een lang fragment waardoor je als kijker maar een deel van de muziek meekrijgt. Maar de expressie van de muziek komt mooi overeen met de uitbeelding van het thema. Bovendien klinkt de muziek goed vanaf de wagen. Altijd lastig om de boxen zo neer te zetten of op te hangen dat het geluid goed van de wagen komt. Kerkakkers heeft daar goed over nagedacht.

2e plaats - 457 punten

Kinderjuryprijs