2010 Kompas - Kisiwa Chini Ya Bahari (Eiland onder de zeespiegel)

Wagen 13: Kisiwa Chini Ya Bahari (Eiland onder de zeespiegel)

Buurtschap Kompas

Ontwerper: Maarten van den Hoek


Omschrijving programmaboekje:

Een groep duikers stuit tijdens hun expeditie op een nieuwe, onbekende, beschaving. Diep onder de zeespiegel.
Deze onontdekte wereld bleef eeuwenlang verborgen voor de buitenwereld. En, hoe nu verder? ...


Juryrapport:

2010 was een 40-jarig jubileum voor Kompas, hulde namens de jury!
De wagen was mooi opgebouwd en in zijn detaillering goed uitgewerkt. De afzonderlijke elementen zoals de bootjes, vissen en krabben waren mooi gemaakt. Vanuit het midden doemde hier een fantasievolle stad op met prachtige koepels. Jammer dat de boxen niet helemaal goed weggewerkt waren. De rook tijdens de parade voegde hier ook nog een extra element aan toe, alleen weet  de jury niet of de rookmachine de hele tijd, tijdens de parade aan was. 
De titel was niet meteen voor iedereen duidelijk. Men moest eerst de uitleg lezen voordat men de titel: “Kisiwa Chini Ya Bahari (Eiland onder de zeespiegel)” begreep. Dit was wat de wagen volgens de jury miste. Er waren veel elementen die op het eerste gezicht voor een toeschouwer duidelijk waren.
Zo stond er in het midden van de stad een man en je had niet helemaal door wat die man daar deed. Het was ook niet helemaal duidelijk dat de figuranten op zoek waren naar de stad onder water. De figuranten waren vrij statisch en brachten het verhaal van de stad, met daar omheen de figuranten in de bootjes die op zoek waren naar de onderwaterstad, niet duidelijk over. Het geheel was iets te klein uitgebeeld, heel mooi qua detaillering, maar heel compact en daarom ziet de jury voor volgend jaar van buurtschap Kompas graag meer performance!

10e plaats - 349 punten