2010 Leenderweg - Expedition (R) Evolution

Wagen 12: Expedition (R) Evolution

Buurtschap Leenderweg

Ontwerper: Stefan van Wijchen


Omschrijving programmaboekje:

Een expeditie over zee en land. Wel vijf jaar, om één theorie te ontdekken. Die Adam en Eva plots in een ander daglicht plaatst. Net als ieder mens of levend wezen. Darwin schreef ‘On the Origin of Species’ (1856). Een revolutionaire theorie.
Uit gedachten over land, zee, leven en dood.


Juryrapport:

De eerste indruk van deze wagen was erg massief. Vooraan een mooie schuinhangende scheepsboeg die daardoor deining en beweging suggereerde. Daarna werd het wat moeilijker om een totaal-indruk te krijgen. Heel veel elementen en thema’s waren rondom uitgewerkt en leken nogal aan elkaar geplakt. Er moest ook zoveel verteld worden.
Aan de ene kant gaf de wagen een groot vlak te zien met wat vissen waarbij de koolbladeren geweldig mooi en goed waren verwerkt zodat er een echte onderwater-sfeer werd gecreëerd. Daarachter een cirkel met symbolen die de evolutie-theorie uitbeeldde. Geweldig mooi geïllustreerd en zeer knap geprikt.
Aan de andere kant overheerste een het grote gezicht van Darwin. Goed gemaakt, alleen erg jammer dat de ogen getekend waren en niet met bloemen geprikt. De figuranten deden tijdens de parade hun uiterste best. De rollen van Darwin voorop en de priester achteraan waren duidelijk en symbolisch goed gekozen. Ook het effect met de losgelaten duiven was erg goed.

11e plaats - 337 punten